Невакцинисана дјеца у ФБиХ неће моћи похађати вртиће, школе нити се запослити кад одрасту

klix.ba
Невакцинисана дјеца у ФБиХ неће моћи похађати вртиће, школе нити се запослити кад одрасту

Сарајево - Шефица Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Федерације БиХ прим. др. Мирсада Мулаомеровић изјавила је како задњих неколико година опада број вакцинисане дјеце, а поготово опада покривеност вакцином против оспица, рубеоле и заушњака (ММР вакцина).

Но, према новој наредби Федералног министарства здравства, невакцинисана дјеца убудуће неће моћи похађати вртиће, школе...

По ријечима др. Мирсаде Мулаомеровић, вакцинисаност ММР вакцином у ФБиХ пала је на 64 посто, што је значајно испод просјека од 95 посто колико је потребно за квалитетан колективни имунитет који препоруча Свјетска здравствена организација (ЊХО).

Докторица Мулаомеровић у разговору за Фену истиче како је најмања покривеност ММР вакцином забиљежена у прошлој години.

"Вакцинисано је 11.843 дјеце у Федерацији БиХ с првом дозом ММР вакцине, што је знатно испод заданих циљева како би се ова болест елиминирала", казала је.

Наредба Федералнога министарства здравства


Федерално министарство здравства ових је дана донијело наредбу о програму имунизације становништва против заразних болести за 2017. годину, с чијом се примјеном почиње сљедеће седмице.

Ова наредба се иначе доноси сваке године, с тим што је овогодишња наредба побудила веће занимање јавности због строжих мјере које се предвиђају у њој.

Наиме, ако се родитељи не буду придржавали прописа програма имунизације, њихова дјеца неће моћи бити уписана у вртиће, школе, колективне смјештаје, а провјера јесу ли примили вакцину бит ће обављана и касније при запошљавању, стоји у наредби.

Служба за епидемиологију Завода за јавно здравство (ЗЗЈЗ) Федерације БиХ недавно је изнијела податак како је услијед недовољнога обухвата ММР вакцином у Федерацији БиХ, у 2014. и 2015. години дошло до епидемије морбила. Пријављено је 5103 случаја, а од тог броја 553 дјеце је због компликација хоспитализирано.

Др. Мулаомеровић сматра како је пад покривености овом вакцином у Федерацији БиХ, а и шире, изазван дезинформацијама о посљедицама које вакцина може изазвати, као и отпором који се јавио према вакцинацији опћенито у свијету и код нас, те дјеловањем разних покрета против вакцинације.

Она напомиње како је слаб обухват вакцином проузроковао појаву великих епидемија оспица, како у Босни и Херцеговини, тако и у другим земљама.

Такође, Мулаомеровић упозорава како је неповјерење јавности према вакцинацији озбиљно угрозило провођење ефикасних протуепидемијских мјера у случају недавне велике епидемије морбила на нашим просторима, а могло би отежати и провођење мјера у случају неке фаталније епидемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана