Нето плата избачена из уговора о раду

Вељко Зељковић
Нето плата избачена из уговора о раду

Бањалука - Сви послодавци у Републици Српској, након усвајања измјена и допуна Закона о раду, а најкасније до 1. септембра ове године морају уговорити са радницима нове износе плата.

Како је за “Глас Српске” појаснила помоћник министра финансија Слободанка Поповић, послодавац ће са радником морати да уговори или плату или бруто плату. Према новим “правилима игре”, плата подразумијева плату прије опорезивања, а бруто плата примања увећана за доприносе.

- Неће више бити могуће уговорити плату у нето износу. И сви ће се морати придржавати овога јер ће, у супротном, бити санкционисани новчаном казном у износу од 2.000 до 12.000 марака - рекла је Поповићева истичући како је посљедњим измјенама важећих законских прописа измијењен појам плате.

Према њеним ријечима, измијењена је и одредба члана 123. на начин да је прописано да је у свим елементима плате садржан порез - цијена рада и коефицијенти сложености посла.

Објашњавајући процес према којем ће од 1. септембра бити обрачунаване плате у Републици Српској, она је навела како би послодавци прво требало да закључе нове уговоре о раду са износом плате увећаним за порез на доходак.

- Ова обавеза се јасно односи само на послодавце који са радницима имају закључене уговоре о раду у нето износу. Они послодавци који имају уговоре у бруто износу нису обавезни ништа мијењати, јер код тих послодаваца посљедице личних одбитака се већ одражавају на плати радника - нагласила је она.

Након тога, послодавци су обавезни и да измијене рачунарски програм у дијелу обрачуна плата, али и да поднесу измијењене пријаве у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, односно да доставе нове уговоре о раду уз измијењене пријаве.

Такође, приликом подношења пореских пријава 1002 на новим обрасцима, како је објаснила Поповићева, Пореска управа Републике Српске ће увести контролно поље за ове пријаве, што ће за посљедицу имати одбијање пријема пријаве у којој није исказано повећање досадашње нето плате.

- Највећи проблем у спровођењу ових мјера Владе Српске могу бити само неодговорни послодавци, који могу покушати да злоупотријебе ову мјеру и да средства којих смо се ми одрекли задрже за себе умјесто да их искористе за повећање плата запослених. Ми то нећемо дозволити, јер су се Влада РС, али и јединице локалне самоуправе одрекле дијела прихода у корист свих запослених, а који би требало да доведе до тога да се плате свим запосленима увећају за 30 марака - рекла је Поповићева наводећи како је читав овај процес, који се односи на обрачун плата и пријаве Пореској управи, сада много једноставнији него што је досад био.

Она је нагласила да су ове мјере Владе РС, поред повећања плата као примарног елемента, имале за циљ и смањење сиве економије.  

Послодавци у недоумици

Нови начин обрачуна плата задао је главобоље послодавцима и књиговођама па Привредна комора ових дана спроводи едукације широм Српске, али и поред тога многима и даље није јасно шта и како да раде.

Послодавци тврде да ће морати потписивати нове уговоре о раду са радницима, одјављивати их и поново пријављивати, што је исувише компликовано и одузима доста времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана