Nestašica lijeka “apidra” za dijabetičare

S. Đ.
Nestašica lijeka “apidra” za dijabetičare

Banjaluka - U pojedinim apotekama u Srpskoj već danima nema lijeka za dijabetičare “apidra”.

Dijabetičari, koji bez ovog lijeka ne mogu, kažu da se problem sa nedostatkom insulina pojavio početkom avgusta, ali da je prvobitno nedostajao lijek “tresiba”, rastvor za injekciju u obliku “pena”.

Vedran Puzović, koji se sa dijabetesom bori osam godina, kaže da danima bezuspješno obilazi apoteke.

- Čuo sam se i sa drugaricom iz Doboja, koja kaže da insulina nema ni tamo. Razmjenjujemo lijekove da se ne bi desilo da neko ostane bez insulina, ali i te zalihe su pri kraju - naglasio je Puzović.

U banjalučkim apotekama rekli su da trenutno imaju lijek “tresiba”, ali da “apidre” nema već neko vrijeme.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske kazali su da dobavljači, sa kojima imaju potpisane ugovore za nabavku insulina, redovno isporučuju ove lijekove apotekama. Naglašavaju da u svim apotekama, koje trebuju insuline u dovoljnim količinama, ne bi trebalo da nedostaje ovih lijekova.

- Ako se i desi da je neka apoteka realizovala nabavljene količine, osiguranici insuline mogu da podignu u bilo kojoj drugoj apoteci sa kojom Fond ima potpisan ugovor. Kontaktirali smo najveće lance apoteka u RS i dobili potvrdu da je defektura jedino sa insulinom “apidra”, koji se nalazi na carinjenju, ali i ovog insulina pojedine apoteke još imaju na stanju - kazali su u Fondu.

Dodali su da su sve aktivnosti u vezi sa nabavkom insulina, koje su u nadležnosti Fonda, na vrijeme sprovedene. Fond ima ugovore sa četiri dobavljača za nabavku različitih vrsta insulina, a ugovori su potpisani za period do kraja naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana