Nesebičnom žrtvom stvorena Republika

M. L.
Nesebičnom žrtvom stvorena Republika

Višegrad, Banjaluka - Polaganjem vijenaca kod centralnog spomenika braniocima Republike Srpske u Višegradu juče je obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prethodno je u manastiru Dobrun kod Višegrada služena liturgija povodom obilježavanja Dana boraca i 215 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je uloga Boračke organizacije u društvu posebna i da borci zaslužuju bolji položaj, kako ekonomski tako i društveni.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske RS, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Dan boraca obilježile su juče opštinske boračke organizacije širom Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim borcima Dan boraca, naglasivši da bez njihove borbe i nesebičnog žrtvovanja ne bi bilo Republike i slobode srpskog naroda.

- Posebnu zahvalnost iskazujem onima koji su svoje živote ugradili u Srpsku. Neka im je vječna slava i hvala, a naša dužnost je da čuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i da njegujemo sjećanja ne borce koji su nam donijeli slobodu, mir i Republiku Srpsku, kao garant našeg opstanka - istakao je Dodik u čestitki.

Predsjednica RS Željka Cvijanović ocijenila je da su uloga i značaj koji su borci imali u stvaranju i očuvanju Srpske nemjerljivi.

- Za sve nas ovo je dan kada se sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem sjećamo onih koji su, vođeni časnim i patriotskim ciljevima, za slobodu koju uživamo dali najvrednije što su imali - navedeno je u čestitki.

Premijer RS Radovan Višković poručio je da je Srpska danas slobodna i stabilna zahvaljujući nemjerljivom doprinosu srpskih boraca, čija žrtva obavezuje da Republika bude čuvana i jačana, a njihovim porodicama, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima bude pružana podrška i pomoć.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana