Неразвијеним општинама Српске значајна подршка

nezavisne.com
Неразвијеним општинама Српске значајна подршка

Бањалука - На основу одлуке Владе Републике Српске о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина, Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе РС, потписала је данас уговоре с начелницима општина Језеро, Трново, Петрово и Ново Горажде о суфинансирању пројеката ових јединица локалне самоуправе. Овом догађају је присуствовала и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

Ради се о средствима у висини од око 62.000 КМ, од којих је општини Језеро додијељено 10.000 КМ за реализацију пројекта "Дјетињство за све", односно изградњу дјечјих игралишта, општини Трново такође 10.000 КМ за реализацију пројекта "Ревитализација и конструкција регионалног излетишта Казани", а општини Петрово 15.000 КМ за пројекат "Унапређење образовања". Општини Ново Горажде додијељено је 27.526,50 КМ за пројекат "Електрификација стамбених јединица расељених особа и повратника на подручју општине Ново Горажде".

Решићева је изјавила да се ради о првим уговорима закљученим на основу Правилника о о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе у Републици Српској, који је на снази од половине априла ове године.

"И ово је један од начина да Влада Републике Српске помогне малим општинама. Пристигло нам је 11 пројеката из девет општина, а само четири су испуниле услове. Поступак суфинансирања пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина вршиће се током календарске године тако да и друге локалне заједнице могу аплицирати", рекла је Решићева, истичући да је максималан износ који може добити једна локална заједница 30.000 КМ.

Правилником је прописано да су од укупног износа финансијских средстава предвиђених у буџету Републике Српске за 2018. годину, у оквиру Министарства управе и локалне самоуправе РС за суфинансирање пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, обезбијеђена средства у износу од 300.000 КМ. Из Министарства истичу да се ова средства обезбјеђују бесповратно.

Начелници општина Језеро, Трново, Петрово и Ново Горажде захвалили су Влади Републике Српске и ресорном министарству на овим средствима, која ће им, како су истакли, добро доћи при завршетку пројеката чија је реализација битна за свакодневни живот грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана