Неопорезиви регрес велики искорак

Д. О.
Неопорезиви регрес велики искорак

Бањалука - Социјални партнери у Српској још нису постигли договор о општем колективном уговору, а из Владе РС поручују да су направили велики искорак, понудивши да регрес на нивоу најниже плате у износу од 450 марака буде неопорезив.

Премијер РС Радован Вишковић изјавио је јуче да се Влада тиме одриче око 60 милиона марака, колико би износиле обавезе за око 200.000 радника који имају право на регрес.

- Ако од укупно 266.000 запослених одузмемо око 60.000 радника у управи који немају право на регрес, јер им је он урачунат у лична примања, лако је израчунати износ којег се одриче држава, јер порези и доприноси на 450 КМ износе 295 КМ - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је појаснио да нико није прецизирао да је лимит за исплату регреса 450 КМ, него да је тај износ неопорезив, наводећи да је Влада против тога да се регрес исплаћује у ратама и да је законска обавеза да буде исплаћен једнократно. Навео је и да је јуче разговарао са предсједником Савеза синдиката РС Ранком Мишић и предложио да, ако нема општег колективног уговора, размотре које одреднице уградити у измјене и допуне Закона о раду.

Са друге стране, из Конфедерације синдиката РС су поручили да неће подржати општи колективни уговор. Истичу да се предложени текст не односи на све раднике у Српској, чиме се умањују њихова права. Траже да увећање по основу минулог рада буде најмање 0,4 по години стажа, а замјерке упућују и на регрес, истичући да он мора бити у висини просјечне плате.

Огласио се јуче и Синдикат правосуђа РС, саопштивши да је неопходно побољшати материјални статус запослених у правосудним институцијама. Кажу и да њихови радници немају могућност напредовања у платним коефицијентима, те да им је у плату урачунат регрес и топли оброк који представља стварни трошак, што додатно утиче на умањење плате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана