Neophodno osnivanje centra za ranu intervenciju

Srna
Neophodno osnivanje centra za ranu intervenciju

Banjaluka - Predstavnici Udruženja građana Centra za edukaciju "Tvoja riječ" organizovali su u Banjaluci javnu tribinu "Autizam govori srcem", na kojoj je bilo riječi o inicijativi za regulisanje zakonskih okvira o položaju i pravima ove osjetljive grupe, kao i neophodnosti osnivanja centra za ranu intervenciju u ovom gradu.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović istakao je da je glavni problem osnivanja Centra za ranu intervenciju, kao i za svaku novu ustanovu i organizaciju, to što zahtijeva ulaganja, što je u ovim okolnostima veliki problem.

"Tu problem nije samo finansijskog, nego i ljudskog resursa, tako da ćemo putem koordinacije između nevladinog i vladinog sektora unaprijediti i rano otkrivanje ove bolesti", rekao je Latinović.

Prema njegovim riječima, od velikog značaja je da se autizam kod djece što ranije primijeti i otkrije.

"Terapijske mjere i procedure treba na vrijeme primijeniti, kako bi se uspjeli postići što bolji rezultati. U tom procesu jako su bitni profesionalci koji će raditi na ranom otkrivanju ovog zdravstvenog problema", rekao je Latinović.

On je objasnio da je autizam poremećaj u psihomotornom razvoju djeteta, čiji uzroci još nisu jasno definisani, te da više značajnih faktora utiče na nastanak ove bolesti - od genetskih predispozicija, pa do uslova vezanih za život i uzrast djeteta.

"Prema tome, nema jasnih i pouzdanih potvrda da vakcinacija ima uticaja na pojavu autizma, a sa druge strane ona je donijela veliki napredak u borbi protiv zaraznih bolesti. Rezultati koje smo postigli u smanjenju smrtnosti i oštećenja organskog zdravlja djece su nemjerljivi i ne mogu se tek tako otpisati", istakao je Latinović.

Latinović kaže da je značajna saradnja Ministarstva zdravlja Srpske sa nevladinim organizacijama, udruženjima psihologa i psihijatara, preko kojih treba podstaći edukaciju na ovu temu.

"Cilj nam je da povećamo broj profesionalaca koji će biti edukovani i osposobljeni za rano otkrivanje i intervenciju kod djece koja imaju poremećaj u ponašanju", rekao je Latinović.

Predsjednik Upravnog odbora i skupštine Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković istakla je da, iako Centar ima podršku ministarstava zdravlja, te porodice, omladine i sporta, problem u vezi sa autizmom nije institucionalno riješen.

"Čitav problem prepušten je roditeljima koji se bore u skladu sa svojim mogućnostima. Osim neprihvatanja okoline i nedovoljnog interesovanja stručnjaka za rad sa osobama koje pate od tog poremećaja, veliki problem je i neregulisan zakonski okvir položaja i prava ovih osoba", istakla je Ratkovićeva.

Prema njenim riječima, broj djece sa autizmom stalno raste, što je "alarm" da se ovom problemu treba detaljnije posvetiti.

Ratkovićeva je istakla i problem nedostatka stručnjaka za ovu bolest, jer je prisutan deficit logopeda i defektologa.

Pedijatar u zdravstvenoj ambulanti "Bambi" Ljiljana Todorović istakla je značaj pravovremene dijagnoze poremećaja u razvoju djece.

"Roditelji već nakon navršene prve godine, kada dolazi do razvoja govora, mogu primijetiti da li je prisutan zastoj u tom razvoju", rekla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, u slučaju zastoja u razvoju govora treba se što prije obratiti stručnjacima, jer se jedino u tom slučaju mogu postići adekvatni rezultati primjene terapije.

Na tribini, koja je održana u Muzičkom paviljonu Parka "Petar Kočić" u Banjaluci prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava, Pedagoškog zavoda, Ombudsmana za djecu Srpske, Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Banjaluke, Javne ustanove "Zaštiti me", te specijalisti baromedicine, terapeuti, roditelji i volonteri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana