Неопходно оснивање центра за рану интервенцију

Срна
Неопходно оснивање центра за рану интервенцију

Бањалука - Представници Удружења грађана Центра за едукацију "Твоја ријеч" организовали су у Бањалуци јавну трибину "Аутизам говори срцем", на којој је било ријечи о иницијативи за регулисање законских оквира о положају и правима ове осјетљиве групе, као и неопходности оснивања центра за рану интервенцију у овом граду.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић истакао је да је главни проблем оснивања Центра за рану интервенцију, као и за сваку нову установу и организацију, то што захтијева улагања, што је у овим околностима велики проблем.

"Ту проблем није само финансијског, него и људског ресурса, тако да ћемо путем координације између невладиног и владиног сектора унаприједити и рано откривање ове болести", рекао је Латиновић.

Према његовим ријечима, од великог значаја је да се аутизам код дјеце што раније примијети и открије.

"Терапијске мјере и процедуре треба на вријеме примијенити, како би се успјели постићи што бољи резултати. У том процесу јако су битни професионалци који ће радити на раном откривању овог здравственог проблема", рекао је Латиновић.

Он је објаснио да је аутизам поремећај у психомоторном развоју дјетета, чији узроци још нису јасно дефинисани, те да више значајних фактора утиче на настанак ове болести - од генетских предиспозиција, па до услова везаних за живот и узраст дјетета.

"Према томе, нема јасних и поузданих потврда да вакцинација има утицаја на појаву аутизма, а са друге стране она је донијела велики напредак у борби против заразних болести. Резултати које смо постигли у смањењу смртности и оштећења органског здравља дјеце су немјерљиви и не могу се тек тако отписати", истакао је Латиновић.

Латиновић каже да је значајна сарадња Министарства здравља Српске са невладиним организацијама, удружењима психолога и психијатара, преко којих треба подстаћи едукацију на ову тему.

"Циљ нам је да повећамо број професионалаца који ће бити едуковани и оспособљени за рано откривање и интервенцију код дјеце која имају поремећај у понашању", рекао је Латиновић.

Предсједник Управног одбора и скупштине Центра за едукацију "Твоја ријеч" Оливера Ратковић истакла је да, иако Центар има подршку министарстава здравља, те породице, омладине и спорта, проблем у вези са аутизмом није институционално ријешен.

"Читав проблем препуштен је родитељима који се боре у складу са својим могућностима. Осим неприхватања околине и недовољног интересовања стручњака за рад са особама које пате од тог поремећаја, велики проблем је и нерегулисан законски оквир положаја и права ових особа", истакла је Ратковићева.

Према њеним ријечима, број дјеце са аутизмом стално расте, што је "аларм" да се овом проблему треба детаљније посветити.

Ратковићева је истакла и проблем недостатка стручњака за ову болест, јер је присутан дефицит логопеда и дефектолога.

Педијатар у здравственој амбуланти "Бамби" Љиљана Тодоровић истакла је значај правовремене дијагнозе поремећаја у развоју дјеце.

"Родитељи већ након навршене прве године, када долази до развоја говора, могу примијетити да ли је присутан застој у том развоју", рекла је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, у случају застоја у развоју говора треба се што прије обратити стручњацима, јер се једино у том случају могу постићи адекватни резултати примјене терапије.

На трибини, која је одржана у Музичком павиљону Парка "Петар Кочић" у Бањалуци присуствовали су представници ресорних министарстава, Педагошког завода, Омбудсмана за дјецу Српске, Основне школе "Иво Андрић" из Бањалуке, Јавне установе "Заштити ме", те специјалисти баромедицине, терапеути, родитељи и волонтери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана