Неопходне безбједносне камере

Срна
Неопходне безбједносне камере

Бањалука - Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић сматра да је у Српској неопходно набавити радаре и безбједносне камере за контролу брзине моторних возила.

"На путевима у Српској нема довољно радара и безбједносних камера за контролу брзине моторних возила, за разлику од Федерације БиХ. У Федерацији је много више оваквих уређаја, што доприноси безбједности саобраћаја", напомиње Радовић у интервјуу Срни.


Он истиче да Република Српска мора унапређивати методе контроле брзине у саобраћају.

"То значи што више система за контролу брзине, а без присуства полиције. Контроле које нису најављене имају највише ефекта, јер се таквих контрола прибојавају возачи и придржавају се прописане брзине", појашњава Радовић.

Према његовом мишљењу, набавка радара и безбједносних камера је неопходна, без обзира на то што је то непопуларно код грађана.

"Возачи који поштују брзину неће имати проблема. Сигурно је да ће њиховом набавком бити смањен број саобраћајних несрећа, што је од непроцјењиве важности", прецизира Радовић.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја на путевима у Српској, Радовић упозорава да је у прва два мјесеца ове године повећан број саобраћајних несрећа и погинулих у односу на исти период лани.

"У прва два мјесеца ове године погинуло је 14 лица, а прошле године 10. Мањи је број теже повријеђених, а на крају првог квартала ове године видјећемо каква ће бити ситуација", наводи Радовић.

Он подсјећа да је у прошлој години био задовољавајући ниво безбједности саобраћаја на путевима у Републици Српској.

"Уколико сви који се бавимо овом ресором будемо квалитетно радили, сигурно је да ће бити ефеката", сматра Радовић.

Он поручује да је потребно отклонити све недостатке уочене на опасним тачкама на путевима у Српској како би број саобраћајних несрећа био смањен.

"У Републици Српској имамо више путних праваца на којима су саобраћајне несреће учесталије, а то су Бањалука-Приједор, Приједор-Козарска Дубица, Љубогошта-Пале и Клашнице-Прњавор", упозорава Радовић.

Он напомиње да је посебна пажња усмјерена на заштиту дјеце у саобраћају.

"То нам је један од приоритета. У сарадњи са локалним заједницама, Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Ауто-мото савезом дјецу ћемо научити да правилно учествују у саобраћају", истакао је Радовић у интервјуу Срни.

Влада Републике Српске донијела је 15. марта закључак којим се обустављају активности у вези са набавком радара и безбједносних камера по принципу јавно-приватног партнерства и упутила на преиспитивање модел финансирања овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана