Nemanje osvojili Mašinski fakultet

Dejan Jovičić
Nemanje osvojili Mašinski fakultet

Srbac - Dvojica bivših učenika Centra srednjih škola "Petar Kočić" iz Srpca dominirali su na prijemnom ispitu za upis na Mašinski fakultet u Banjaluci, smjer mehatronika, osvojivši prva dva mjesta na rang-listi među 37 kandidata koji su primljeni na prvu godinu studija.

Osim što obojica gaje veliku ljubav prema tehničkim sistemima, aparatima i računarima, zajedničko im je to što se obojica zovu - Nemanja.

Nemanja Paprica, koji je zauzeo prvo mjesto sa 98,47 od maksimalnih 100 bodova, nedavno je završio Mašinsko-tehničku školu u Srpcu sa odličnim uspjehom, dok je drugoplasiranom Nemanji Babiću, koji je osvojio 95,78 bodova, ovo drugi upisani fakultet jer je nedavno odslušao četvrtu godinu Pravnog fakulteta u Banjaluci. Mladići za primjer, koji su izuzetno cijenjeni i uspješni u svojim sredinama, pravi su dokaz da se kvalitetnim radom i manjim odricanjima može doći do uspjeha.

- Još od ranog djetinjstva sam pokazivao sklonost ka prirodnim naukama, naročito matematici, fizici i hemiji. Posebno me fascinirala mehatronika, jer je riječ o naučnoj disciplini koja spaja principe mašinstva, elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija da bi stvorila najpoznatiji mehatronički sistem - robota - kaže Paprica.

Kao budući inženjer, želi da izučava prirodu i zakone koji u njoj vladaju kako bi ljudima omogućio bolji život i prosperitet, posebno zato što industrijska proizvodnja nije dovoljno razvijena na ovim prostorima.

- Želim da ostanem ovdje i svom narodu, koji mi je podario jezik, kulturu i istoriju, pomognem svojim znanjem. Ako ne budem imao mjesto u društvu koje će mi omogućiti da radim i stvaram, zadržavam pravo da pronađem svoje mjesto u nekoj drugoj državi, ali nadam se da do toga neće doći - kaže Paprica.

Paprica je i član poetske grupe "Dikcionarij" iz Srpca, a igrao je i košarku za matični klub iz Srpca i mlađe kategorije Igokee, pa je 2010. godine proglašen za najboljeg sportistu opštine Srbac. Iza sebe ima više od 200 volonterskih časova u NVO "Milenijum" i Udruženju građana "C.E.Z.A.R." iz Srpca. U slobodno vrijeme voli da majstoriše, pa mu je posebno zadovoljstvo da stare i donekle pokvarene stvari pretvara u nešto korisno. Tako je od starog tvrdog diska iz računara napravio automatsko šiljalo za olovke.

Babić je još na drugoj godini Pravnog fakulteta razmišljao da upiše nove studije, a nakon dvije godine se definitivno odlučio na taj korak. Zbog brojnih obaveza nije imao vremena da se ozbiljnije priprema za prijemni ispit, pa je ovaj uspjeh i za njega bio veliko iznenađenje, na čemu zahvaljuje svojoj profesorki iz srednje škole Ljiljani Lukić, koja mu je, kaže, podarila kvalitetno znanje koje i dan-danas traje.

- Paralelno sa studijama prava, čitao sam stručne materijale iz mašinstva na brojnim internet stranicama. Mehatronika me već duže vrijeme oduševljava i trebalo je da prođe dugo vremena da se konkretnije odlučim za ovu oblast. Planiram ozbiljnije da se posvetim preostalim ispitima na Pravnom fakultetu kako bi mi ostalo više vremena za nove studije - kaže Babić.

Dodaje da nije želio opterećivati roditelje finansiranjem još jednog studija, pa je pronašao način da ostvari ličnu zaradu koja mu neće oduzimati previše vremena za učenje.

- Počeo sam da radim kao učitelj engleskog jezika na internetu za firmu BIBO. Oni pružaju usluge podučavanja stranih jezika u brojnim zemljama, a nakon testiranja mog znanja, primili su me kao učitelja. Najviše radim sa Japancima, koje gotovo svakodnevno obučavam putem "skajpa" i za sada mi dobro ide - ističe Nemanja.

Uspješan je i na drugim poljima, pa je tako učestvovao na debatnom forumu učenika srednjih škola u Turskoj prije četiri godine, a bio je i član Omladinske banke iz Srpca.

Uspjesi

Srbački srednjoškolci već godinama bilježe sjajne rezultate na prijemnim ispitima.

Najbolji rezultat ostvaren je prije dvije godine kada je pet maturanata iz Srpca osvojilo prva mjesta na prijemnim ispitima iz farmacije, medicine, stomatologije, prava i mašinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana