Немање освојили Машински факултет

Дејан Јовичић
Немање освојили Машински факултет

Србац - Двојица бивших ученика Центра средњих школа "Петар Кочић" из Српца доминирали су на пријемном испиту за упис на Машински факултет у Бањалуци, смјер мехатроника, освојивши прва два мјеста на ранг-листи међу 37 кандидата који су примљени на прву годину студија.

Осим што обојица гаје велику љубав према техничким системима, апаратима и рачунарима, заједничко им је то што се обојица зову - Немања.

Немања Паприца, који је заузео прво мјесто са 98,47 од максималних 100 бодова, недавно је завршио Машинско-техничку школу у Српцу са одличним успјехом, док је другопласираном Немањи Бабићу, који је освојио 95,78 бодова, ово други уписани факултет јер је недавно одслушао четврту годину Правног факултета у Бањалуци. Младићи за примјер, који су изузетно цијењени и успјешни у својим срединама, прави су доказ да се квалитетним радом и мањим одрицањима може доћи до успјеха.

- Још од раног дјетињства сам показивао склоност ка природним наукама, нарочито математици, физици и хемији. Посебно ме фасцинирала мехатроника, јер је ријеч о научној дисциплини која спаја принципе машинства, електротехнике, рачунарства и информационих технологија да би створила најпознатији мехатронички систем - робота - каже Паприца.

Као будући инжењер, жели да изучава природу и законе који у њој владају како би људима омогућио бољи живот и просперитет, посебно зато што индустријска производња није довољно развијена на овим просторима.

- Желим да останем овдје и свом народу, који ми је подарио језик, културу и историју, помогнем својим знањем. Ако не будем имао мјесто у друштву које ће ми омогућити да радим и стварам, задржавам право да пронађем своје мјесто у некој другој држави, али надам се да до тога неће доћи - каже Паприца.

Паприца је и члан поетске групе "Дикционариј" из Српца, а играо је и кошарку за матични клуб из Српца и млађе категорије Игокее, па је 2010. године проглашен за најбољег спортисту општине Србац. Иза себе има више од 200 волонтерских часова у НВО "Миленијум" и Удружењу грађана "Ц.Е.З.А.Р." из Српца. У слободно вријеме воли да мајсторише, па му је посебно задовољство да старе и донекле покварене ствари претвара у нешто корисно. Тако је од старог тврдог диска из рачунара направио аутоматско шиљало за оловке.

Бабић је још на другој години Правног факултета размишљао да упише нове студије, а након двије године се дефинитивно одлучио на тај корак. Због бројних обавеза није имао времена да се озбиљније припрема за пријемни испит, па је овај успјех и за њега био велико изненађење, на чему захваљује својој професорки из средње школе Љиљани Лукић, која му је, каже, подарила квалитетно знање које и дан-данас траје.

- Паралелно са студијама права, читао сам стручне материјале из машинства на бројним интернет страницама. Мехатроника ме већ дуже вријеме одушевљава и требало је да прође дуго времена да се конкретније одлучим за ову област. Планирам озбиљније да се посветим преосталим испитима на Правном факултету како би ми остало више времена за нове студије - каже Бабић.

Додаје да није желио оптерећивати родитеље финансирањем још једног студија, па је пронашао начин да оствари личну зараду која му неће одузимати превише времена за учење.

- Почео сам да радим као учитељ енглеског језика на интернету за фирму БИБО. Они пружају услуге подучавања страних језика у бројним земљама, а након тестирања мог знања, примили су ме као учитеља. Највише радим са Јапанцима, које готово свакодневно обучавам путем "скајпа" и за сада ми добро иде - истиче Немања.

Успјешан је и на другим пољима, па је тако учествовао на дебатном форуму ученика средњих школа у Турској прије четири године, а био је и члан Омладинске банке из Српца.

Успјеси

Србачки средњошколци већ годинама биљеже сјајне резултате на пријемним испитима.

Најбољи резултат остварен је прије двије године када је пет матураната из Српца освојило прва мјеста на пријемним испитима из фармације, медицине, стоматологије, права и машинства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана