Nema zapošljavanja u zdravstvu i fondovima

Marina Čigoja
Nema zapošljavanja u zdravstvu i fondovima

Banjaluka - Zdravstvene ustanove i javni fondovi ubuduće neće moći zapošljavati nove radnike, niti produžavati postojeće ugovore o radu na određeno vrijeme bez odobrenja resornog ministarstva, za čije će dobijanje morati dostaviti detaljno obrazloženje.

Ograničavanje zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima razmatrala je juče Vlada. U slučaju potrebe za određenim radnicima zdravstvene ustanove i fondovi moraju podnijeti zahtjev za preraspodjelu radnika iz drugih ustanova ili fondova.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja RS neće doznačavati novac za plate zdravstvenim ustanovama za nove radnike i za one koje zadrže produžavanjem ugovora o radu na određeno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Vlada je usvojila i informaciju o dugovanjima i načinu izmirenja obaveza javnih zdravstvenih ustanova u RS za poreze i doprinose. Sve bolnice i domovi zdravlja obavezani su da redovno izmiruju tekuće obaveze po osnovu bruto plata i naknada. Dospjele, a neizmirene obaveze zdravstvene ustanove su obavezne da regulišu traženjem reprograma. Ako ne ispune obaveze iz ugovora o reprogramu i tekuće obaveze, novac će uplatiti Fond zdravstva, ali će im za taj iznos umanjiti narednu redovnu tranšu.

- Za neplaćanje tekućih obaveza po osnovu poreza i doprinosa, odgovornost snose isključivo direktori - istakli su u Vladi.

Usvojena je i informacija o javnim nabavkama i nadzoru nad postupcima nabavki u zdravstvenim ustanovama i fondovima čiji je osnivač Vlada RS. Na osnovu nje će biti formirani timovi Ministarstva zdravlja koji će kontrolisati tendersku dokumentaciju prije raspisivanja tendera i analizirati izvještaje o sprovedenim nabavkama.

- Sve zdravstvene ustanove i fondovi su obavezani da naprave planove javnih nabavki u skladu sa zakonom, koje će dostavljati Ministarstvu zdravlja na saglasnost u roku od 15 dana nakon što ih usvoji upravni odbor ustanove - istakli su u Vladi.

Prihvaćena je i informacija o izmirenju obaveza za poreze i doprinose za 244 radnika u zdravstvenim ustanovama koji ispunjavaju uslove za penzionisanje sa krajem ovog mjeseca. Vlada RS donijela je i odluku o utvrđivanju opšteg interesa za izgradnju objekta kišne kanalizacione mreže u Modriči, te je usvojila informaciju o realizaciji Strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u 2014. godini.

Stručni ispit

Vlada RS usvojila je dopune Uredbe o stručnom ispitu za rad u upravi RS. Novina je da su bračni supružnik i djeca poginulog ili nestalog borca oslobođeni plaćanja polaganja stručnog ispita za rad u upravi RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana