Нема запошљавања у здравству и фондовима

Марина Чигоја
Нема запошљавања у здравству и фондовима

Бањалука - Здравствене установе и јавни фондови убудуће неће моћи запошљавати нове раднике, нити продужавати постојеће уговоре о раду на одређено вријеме без одобрења ресорног министарства, за чије ће добијање морати доставити детаљно образложење.

Ограничавање запошљавања у јавним здравственим установама и фондовима разматрала је јуче Влада. У случају потребе за одређеним радницима здравствене установе и фондови морају поднијети захтјев за прерасподјелу радника из других установа или фондова.

- Министарство здравља и социјалне заштите и Фонд здравственог осигурања РС неће дозначавати новац за плате здравственим установама за нове раднике и за оне које задрже продужавањем уговора о раду на одређено вријеме без сагласности Министарства - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Влада је усвојила и информацију о дуговањима и начину измирења обавеза јавних здравствених установа у РС за порезе и доприносе. Све болнице и домови здравља обавезани су да редовно измирују текуће обавезе по основу бруто плата и накнада. Доспјеле, а неизмирене обавезе здравствене установе су обавезне да регулишу тражењем репрограма. Ако не испуне обавезе из уговора о репрограму и текуће обавезе, новац ће уплатити Фонд здравства, али ће им за тај износ умањити наредну редовну траншу.

- За неплаћање текућих обавеза по основу пореза и доприноса, одговорност сносе искључиво директори - истакли су у Влади.

Усвојена је и информација о јавним набавкама и надзору над поступцима набавки у здравственим установама и фондовима чији је оснивач Влада РС. На основу ње ће бити формирани тимови Министарства здравља који ће контролисати тендерску документацију прије расписивања тендера и анализирати извјештаје о спроведеним набавкама.

- Све здравствене установе и фондови су обавезани да направе планове јавних набавки у складу са законом, које ће достављати Министарству здравља на сагласност у року од 15 дана након што их усвоји управни одбор установе - истакли су у Влади.

Прихваћена је и информација о измирењу обавеза за порезе и доприносе за 244 радника у здравственим установама који испуњавају услове за пензионисање са крајем овог мјесеца. Влада РС донијела је и одлуку о утврђивању општег интереса за изградњу објекта кишне канализационе мреже у Модричи, те је усвојила информацију о реализацији Стратегије сузбијања и искорјењивања бруцелозе у 2014. години.

Стручни испит

Влада РС усвојила је допуне Уредбе о стручном испиту за рад у управи РС. Новина је да су брачни супружник и дјеца погинулог или несталог борца ослобођени плаћања полагања стручног испита за рад у управи РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана