Нема више астрономских попуста за регистрацију

nezavisne.com
Нема више астрономских попуста за регистрацију

Бањалука - Осигуравајућа друштва у РС засад поштују потписани Кодекс понашања у примјени услова и јединственог премијског система ауто-одговорности, према којем возачима који региструју возила више не нуде неосноване попусте.

У истраживању које су "Независне" спровеле на територији Бањалуке, утврђено је да нити једно осигуравајуће друштво не нуди астрономске попусте при осигурању возила, што је до прије мјесец дана била уобичајена пракса.

Представљајући се као потенцијални клијент, новинар "Независних" је провјерио колико би коштала регистрација пежоа 206 произведеног 2000. године, запремине мотора од 2.000 кубних центиметара и снаге 66 киловата и добио готово идентичан одговор да полиса и све припадајуће дажбине износе 460 КМ уз минимална одступања.

Подсјећамо да су 17. јула ове године, у присуству Зорана Тегелтије, министра финансије РС, и Божане Шљивар, директора Агенције за осигурање РС, представници 19 осигуравајућих друштава која раде у РС потписали Кодекс понашања, који би за крајњи циљ имао да осигурања не користе нелегалне попусте као метод у освајању тржишта.

Миодраг Чопрка, директор Осигуравајућег друштва "Аура", резултате наше контроле оцијенио је као позитивну ствар из које се види да се свијест осигуравајућих друштава мијења те да кодекс и споразум иду у добром смјеру.

"И наша истраживања су показала да се то поштује и да су створене све претпоставке да се настави његова примјена. Налазимо се у преломном моменту када доста људи очекује да ће то бити нарушено, али сматрам да је свијест свих друштава сазрела и да ће се споразум поштовати", казао нам је он.

Како је појаснио, поштовање споразума у неком средњем року ће се одразити и на саме осигуранике који ће осјетити бенефите кроз исплату штете, као и кроз коректнији однос према њима, па ће сви актери на тржишту осигурања профитирати.

Чопрка нам је рекао како је потписани кодекс направљен у духу џентлменског споразума, али да предвиђа санкције за она друштва која би га прекршила.

"Постоје одређени контролни механизми примјене тог кодекса који се односе на конкретне провјере стања на терену, а формирани су одбори који извјештавају о имплементацији споразума. Састају се сваке седмице и чим се уоче неправилности и кршење кодекса, одмах се реагују", казао је он.

Миломир Дурмић, потпредсједник Удружења друштава за осигурање РС, подсјетио је да је премија осигурања од ауто-одговорности прописана законом и да су сва друштва дужна да то поштују, али и да из неких разлога то до сада није било тако.

"Једини пут којим се може доћи до тога је да сви пружамо услуге на начин који је прописан законом је овај договор. Друштва која га не буду поштовала ће бити медијски прозвана да крше премијски систем, биће искључена из Удружења осигуравајућих друштава РС, а самим тим ће то бити и сигнал институцијама да се позабаве друштвима која крше премијски систем", казао је Дурмић.

Ништа од кршење договора  

Током истраживања да ли се осигуравајућа друштва придржавају Кодекса понашања у примјени услова и јединственог премијског система ауто-одговорности, у разговору са неким од агената осигурања новинару је скренута пажња да уколико може причека са регистрацијом возила.

С друге стране, у осигуравајућим друштвима увјеравају да ће се истрајати на стриктној примјени правила и да се неће доћи у ситуацију да се не примјењује законом прописан цјеновник осигурања за ауто-одговорност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана