Нема рјешења за измјене закона о кривичном поступку

ATV
Нема рјешења за измјене закона о кривичном поступку

Вањалука - Тражио сам да се прича о закону о кривичном поступку врати тамо гдје јој мјесто, тачније у Савјет министара БиХ, поручује министар правде.

Јосип Грубеша је прије неколико дана поново инсистирао да се приједлог измјена уврсти на дневни ред, али није добио подршку министара из СДА и предсједавајућег Дениса Звиздића. Па је тако још неизвјесно хоће ли се наћи рјешење за измјене закона до наредне сједнице Уставног суда, који би требало да засједа у мају, када би могао да избрише поједине одредбе закона о кривичном поступку. У бх Парламенту нема рјешења, јер неколико приједлога ХДЗ-а и СДА још нису у процедури.

"Оно што би министарство правде било спремно да учини, јесте да већ имамо радну групу, која је радила на допунама и измјенама закона о ЗКП-у БиХ, да ми нађемо неко средње рјешење и узмемо сва та законакса рјешења, да није пут којим се сада иде да свако дрзи своју страну” каже министар правде Јосип Грубеша.

Не желим да вјерујем да ће БиХ остати без појединих одредби закона о кривичном поступку, каже Грубеша. У том случају биће касно да се утврђује одговорност ко је крив за потпуни колапс који би могао настати у бх суду и Тужилаштву. СДА не одступа од ранијих ставова и нису спремни на компромис. Инсистирају на својим приједлозима, јер ХДЗ-ови, тврде, сужавају простор за рад правосудних институција.

"Бојим се да би текући приједлози, уколико би тај закон био усвојен, били доведени у неку незавидну позицију” сматра посланик СДА у представничком дому Парламента БиХ Шефик Џаферовић.

Бх посланици и министри тек у посљедњих неколико мјесеци заинтересовали су се за измјене закона, које би могле довести у питање на стотине истрага. Уставни суд који је оспорио поједине одредбе које се тичу посебних истражних радњи, оставио је рок од шест мјесеци да се нађе рјешење, међутим ни након што је прошло много више времена, нема договора унутра бх. институција, остало је јос мало времена, а додатних рокова сигурно неће бити.

"Значи, није рок да се изврши био сшест мјесеци, него у фактичком стању десет мјесеци, до пленарне сједнице у мају, ми морамо на тој пленарној сједници одлучити, о рјешењу о неизвршењу, ми смо у марту одложили рјешење за мајску сједницу, у мају ћемо донијети рјешење” каже судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић.

Уколико се обистине најаве, БиХ ће остати без појединих одредби закона о кривичном поступку, а у том случају би биле угрожене бројне истраге у правосудним институцијама. На потребу измјена закона, а самим тим и поштовање одлука Уставног суда, у неколико наврата упозоравали су и представници међународне заједнице, али договора још нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана