Нема информација из Хрватске о одлагалишту радиоактивног отпада

Срна
Нема информација из Хрватске о одлагалишту радиоактивног отпада

Нови Град - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић каже да ово министарство нема нових сазнања у вези са активностима Хрватске на изградњи одлагалишта радиоактивног отпада у општини Двор, на граници са Републиком Српском и БиХ у непосредној близини Новог Града.

Голићева је рекла да, према расположивим информацијама, Хрватска није предузимала нове кораке.


"Крајем јуна основана је Радна група коју је именовао Савјет министара. Ми смо доставили хрватској страни закључке и тражили активности које они морају испунити, али на заједничкој сједници Владе Храватске и Савјета министара није речено ништа конкретно, већ је само поменута та тема", рекла је Голићева новинарима у Новом Граду.

Она је подсјетила да је затражено да Радна група буде информисана након заједничке сједнице, али да у року од 30 дана нису добили никакав одговор.

"Радна група је потом задужила посланике који су њени чланови да искористе своја посланичка питања и питају предсједавајућег Савјета министара шта је учињено по том питању. То је учинио делегат Дома народа Драгутин Родић, којем је речено да је та тема стављена на дневни ред. По нашем мишљењу Хрватска још ништа није учинила и није почела са изградњом одлагалишта", рекла је Голићева.

Она каже да је покренута иницијатива да се подручје око ријеке Уне прогласи природним парком у чијем саставу би биле општине уз ову ријеку у Републици Српској.

Према њеним ријечима, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа је урадио процјену утицаја на животну средину.

"Сада тражимо управљача и мислим да тај парк може бити највећа брана за депоновање радиоактивног отпада", каже Голићева.

Она очекује да ће Хрватска коначно схватити да не може на граници са сусједном државом депоновати нуклеарни отпад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана