Nema epidemije koksaki virusa u RS

M. L.
Nema epidemije koksaki virusa u RS

Banjaluka - Roditelje širom RS zabrinula je vijest na društvenim mrežama da je proglašena epidemija koksaki virusa, poznatijeg kao bolest prljavih ruku. Međutim, ljekari naglašavaju da je riječ samo o sporadičnim slučajevima te da nema mjesta panici.

- Od početka mjeseca prijavljen je samo jedan slučaj obolijevanja od ove bolesti koja je, inače, veoma česta kod djece uzrasta do 10 godina - navela je načelnica Higijensko-epidemiološke službe banjalučkog Doma zdravlja Mirjana Miljković.

Ona je dodala da se bolest češće javlja ljeti i u ranu jesen, te da se širi uglavnom kijanjem i kašljanjem, ali i kontaktom sa zaraženom stolicom.

- Prvi simptomi su bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te povišena tjelesna temperatura. Osnovna karakteristika ove bolesti je osip u vidu malih plikova, prije svega, po šakama, stopalima, oko usana i u usnoj duplji. Može se javiti i oko koljena i laktova, te u pelenskoj regiji - pojasnila je ona i dodala da je redovno pranje ruku najbolja prevencija bolesti.

Direktor Doma zdravlja u Bijeljini Duško Milovanović kaže da su imali proteklih dana dvadesetak mališana sa simptomima koksaki virusa.

- Uglavnom je riječ o djeci vrtićkog uzrasta - rekao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana