Nema dobrovoljaca za odlazak iz ŽRS

nezavisne.com
Nema dobrovoljaca za odlazak iz ŽRS

Banjaluka - Radnici "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) samo se interesuju za dobrovoljni odlazak iz ove javne firme, a još se niko nije prijavio za taj korak.

Kako je za "Nezavisne" rekao Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti u ŽRS, do sada je imao oko 150 poziva kolega, koji su se samo interesovali i pitali koji su uslovi za to.

Ističe da sindikalci, ali i radnici, o dobrovoljnim odlascima ništa ne znaju jer im niko ništa ne govori.

"Koliko će biti otpremnina, da li se radi o našim prosječnim platama ili je u pitanju republički prosjek, ništa mi ne znamo", rekao je Šukalo.

Podsjećamo da se dobrovoljni odlazak iz ŽRS radi u sklopu restrukturizacije ovog preduzeća kako bi se izvuklo iz višegodišnje dubioze, kako finansijske, tako i s viškom radnika, koji se procjenjuje na više od hiljadu. Prema prvim procjenama, iz firme za prvu ruku treba da ode između 160 radnika.

"Nezavisnim" su u ŽRS rekli da još nije ponuđen dobrovoljni odlazak iz preduzeća, te da će to biti urađeno u narednom periodu.

"Tada ćemo moći i govoriti o broju zainteresovanih za tu opciju. Onima koji se nakon poziva odluče da dobrovoljno napuste preduzeće, Uprava će ponuditi, pored zakonom utvrđenog iznosa koji je predviđen za tehnološki višak, i naknadu za dobrovoljni odlazak u istom iznosu. S obzirom na to da je za radnika koji se proglasi tehnološkim viškom zakonodavac predvidio jednu trećinu njegove prosječne plate ostvarene u posljednja tri mjeseca u preduzeću, a maksimalno je to iznos od šest takvih plata, za dobrovoljni odlazak radniku ŽRS biće isplaćeno maksimalno 12, zavisno od godina provedenih u preduzeću", navode iz ŽRS.

U Sindikatu tvrde da imaju manjka radnika u nekim radnim jedinicama, a ne viška.

"Najgora je situacija u radionicama u Banjaluci i Prijedoru. Tamo smo ostali bez velikog broja majstora, koji su u stvari bili nosioci posla. Samo u Banjaluci na stanici imate 9.000 radnih sati viška u jednoj godini. Ljudi nisu mogli otići ni na godišnji. Mi nemamo dovoljno varilaca, limara, otpravnika vozova, mašinovođa i ovo definitivno nije rješenje niti način da se riješi višak radnika, dok oni koji ništa nisu radili i koji su bili dezerteri i dalje ostaju da leže u kancelariji za 1.000 maraka i čekaju 65 godina starosti kako bi otišli u penziju", zaključuje Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana