Нема добровољаца за одлазак из ЖРС

nezavisne.com
Нема добровољаца за одлазак из ЖРС

Бањалука - Радници "Жељезница Републике Српске" (ЖРС) само се интересују за добровољни одлазак из ове јавне фирме, а још се нико није пријавио за тај корак.

Како је за "Независне" рекао Борис Шукало, потпредсједник Самосталног синдиката саобраћаја и транспортне дјелатности у ЖРС, до сада је имао око 150 позива колега, који су се само интересовали и питали који су услови за то.

Истиче да синдикалци, али и радници, о добровољним одласцима ништа не знају јер им нико ништа не говори.

"Колико ће бити отпремнина, да ли се ради о нашим просјечним платама или је у питању републички просјек, ништа ми не знамо", рекао је Шукало.

Подсјећамо да се добровољни одлазак из ЖРС ради у склопу реструктуризације овог предузећа како би се извукло из вишегодишње дубиозе, како финансијске, тако и с вишком радника, који се процјењује на више од хиљаду. Према првим процјенама, из фирме за прву руку треба да оде између 160 радника.

"Независним" су у ЖРС рекли да још није понуђен добровољни одлазак из предузећа, те да ће то бити урађено у наредном периоду.

"Тада ћемо моћи и говорити о броју заинтересованих за ту опцију. Онима који се након позива одлуче да добровољно напусте предузеће, Управа ће понудити, поред законом утврђеног износа који је предвиђен за технолошки вишак, и накнаду за добровољни одлазак у истом износу. С обзиром на то да је за радника који се прогласи технолошким вишком законодавац предвидио једну трећину његове просјечне плате остварене у посљедња три мјесеца у предузећу, а максимално је то износ од шест таквих плата, за добровољни одлазак раднику ЖРС биће исплаћено максимално 12, зависно од година проведених у предузећу", наводе из ЖРС.

У Синдикату тврде да имају мањка радника у неким радним јединицама, а не вишка.

"Најгора је ситуација у радионицама у Бањалуци и Приједору. Тамо смо остали без великог броја мајстора, који су у ствари били носиоци посла. Само у Бањалуци на станици имате 9.000 радних сати вишка у једној години. Људи нису могли отићи ни на годишњи. Ми немамо довољно варилаца, лимара, отправника возова, машиновођа и ово дефинитивно није рјешење нити начин да се ријеши вишак радника, док они који ништа нису радили и који су били дезертери и даље остају да леже у канцеларији за 1.000 марака и чекају 65 година старости како би отишли у пензију", закључује Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана