Nema alarmantnog odliva kadra iz UKC-a

Nema alarmantnog odliva kadra iz UKC-a 22.09.2017 09:43 | Srna

Banjaluka - Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci ima dovoljno medicinskog kadra i nije suočen sa alarmantnim odlivom "bijelih mantila".

Iz UKC-a Srpske navode za Srnu da se fluktuacija zaposlenih odvija u skladu sa prosjekom u sličnim zdravstvenim ustanovama u regionu, napominjući da je od 1. januara do 22. juna ove godine dobrovoljno otišlo pet ljekara i 33 medicinske sestre/tehničara.


Oni podsjećaju da je u prošloj godini ovu instituciju dobrovoljno napustilo četvoro ljekara i 75 medicinskih sestara/tehničara.

S druge strane, u istom periodu zaposleno je 15 ljekara i 93 medicinske sestre/tehničara.

"Do 21. juna ove godine nije bilo zaposlenja ljekara, a zaposlene su 74 medicinske sestre/tehničara.

S tim u vezi, poslovnom praksom, koja podrazumijeva najbolju organizaciju i edukaciju zaposlenima, nastojimo da zadržimo i dodatno zaposlimo i najbolje profesionalce u Srpskoj", navode iz UKC-a.

Kako kažu iz UKC-a, kadrovskoj politici pristupaju planski, vodeći računa o broju zaposlenih, medicinskoj i opremi za rad, kao i organizaciji posla i mogućnostima za edukaciju.

"Kada je riječ o strukturi kadra, u našoj zdravstvenoj ustanovi trenutno je 2.614 zaposlenih, od kojih 1.829 medicinskog, a 785 nemedicinskog kadra", navode u UKC-u.

Kada je riječ o listama čekanja na operacije, preglede i ostale medicinske usluge, dinamika zakazivanja operativnih zahvata zavisi od raspoloživih kapaciteta za prijem i smještaj pacijenata, te niza drugih okolnosti, među kojima su i dostupnost ljekara specijalista, težina i vremensko trajanje operacije.

Kada je riječ o urgentnim stanjima, liste čekanja ne postoje, jer se pacijenti pregledaju ili operišu isti dan.

"Lista čekanja na određen operativni zahvat ili pregled ne razlikuje se mnogo od one u drugim zdravstvenim ustanovama u regionu. Kod nas su liste čekanja čak znatno kraće. Zahvati se u prosjeku ne čekaju više od 10 dana, dok se oni koji su niži red hitnosti stavljaju na listu, a pacijent se zakazuje u skladu sa slobodnim terminima", tvrde u UKC-u.

U Klinici za očne bolesti, navode u UKC-u Srpske, najduže se čeka operacija katarakte /sive mrene/, dok se ostali operativni zahvati ne čekaju duže od deset dana.

Čekanje na operaciju katarakte zavisi od vidne oštrine i stepena bolesti. Pacijenti koji imaju veoma smanjenu vidnu oštrinu na oba oka biće tako zakazani za operaciju čim urade nalaze preoperativne obrade, a najkasnije za jedan do dva mjeseca.

"S druge strane, pacijenti sa dobrom vidnom oštrinom i sa početnom kataraktom kontrolisaće se tri do šest mjeseci i njihova operacija se planira kada to bude bilo potrebno.

Katarakta nije oboljenje koje zahtijeva hitnu operativnu intervenciju, osim u izrazito rijetkim slučajevima", navode iz UKC-a Srpske.

U Klinici za kardiologiju ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda zbrinjava odmah, dok dinamika zakazivanja koronarografije i ugradnje stenta kod pacijenata koji nisu hitni slučajevi zavisi i od distribucije potrošnog materijala od dobavljača.

"Kada je riječ o zakazivanju ultrazvuka srca, važno je napomenuti da se ova pretraga radi na osnovu preporuke specijaliste. U preporuci se naznači dijagnoza na osnovu koje se određuje stepen hitnosti pregleda. Period čekanja na ovaj pregled je tri mjeseca", otkrivaju u UKC-u Srpske.

Endoskopske pretrage u Klinici za unutrašnje bolesti - kolonoskopija i gastroskopija čekaju se u prosjeku do 20 dana.

Govoreći o čekanju na magnetnu rezonancu i CT preglede, iz UKC-a navode da ljekari porodične medicine šalju uputnice u Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske, koji pacijente dalje raspoređuje u ustanove koje raspolažu sa ovim aparatima i sa kojima FZO ima ugovor.

"Podatke o listama čekanja ima FZO, a svi pacijenti na bolničkom liječenju i vitalno ugroženi pacijenti iz drugih ustanova pregledaju se odmah prema postavljenim indikacijama", ističu iz UKC-a.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica