Нема алармантног одлива кадра из УКЦ-а

Срна
Нема алармантног одлива кадра из УКЦ-а

Бањалука - Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци има довољно медицинског кадра и није суочен са алармантним одливом "бијелих мантила".

Из УКЦ-а Српске наводе за Срну да се флуктуација запослених одвија у складу са просјеком у сличним здравственим установама у региону, напомињући да је од 1. јануара до 22. јуна ове године добровољно отишло пет љекара и 33 медицинске сестре/техничара.


Они подсјећају да је у прошлој години ову институцију добровољно напустило четворо љекара и 75 медицинских сестара/техничара.

С друге стране, у истом периоду запослено је 15 љекара и 93 медицинске сестре/техничара.

"До 21. јуна ове године није било запослења љекара, а запослене су 74 медицинске сестре/техничара.

С тим у вези, пословном праксом, која подразумијева најбољу организацију и едукацију запосленима, настојимо да задржимо и додатно запослимо и најбоље професионалце у Српској", наводе из УКЦ-а.

Како кажу из УКЦ-а, кадровској политици приступају плански, водећи рачуна о броју запослених, медицинској и опреми за рад, као и организацији посла и могућностима за едукацију.

"Када је ријеч о структури кадра, у нашој здравственој установи тренутно је 2.614 запослених, од којих 1.829 медицинског, а 785 немедицинског кадра", наводе у УКЦ-у.

Када је ријеч о листама чекања на операције, прегледе и остале медицинске услуге, динамика заказивања оперативних захвата зависи од расположивих капацитета за пријем и смјештај пацијената, те низа других околности, међу којима су и доступност љекара специјалиста, тежина и временско трајање операције.

Када је ријеч о ургентним стањима, листе чекања не постоје, јер се пацијенти прегледају или оперишу исти дан.

"Листа чекања на одређен оперативни захват или преглед не разликује се много од оне у другим здравственим установама у региону. Код нас су листе чекања чак знатно краће. Захвати се у просјеку не чекају више од 10 дана, док се они који су нижи ред хитности стављају на листу, а пацијент се заказује у складу са слободним терминима", тврде у УКЦ-у.

У Клиници за очне болести, наводе у УКЦ-у Српске, најдуже се чека операција катаракте /сиве мрене/, док се остали оперативни захвати не чекају дуже од десет дана.

Чекање на операцију катаракте зависи од видне оштрине и степена болести. Пацијенти који имају веома смањену видну оштрину на оба ока биће тако заказани за операцију чим ураде налазе преоперативне обраде, а најкасније за један до два мјесеца.

"С друге стране, пацијенти са добром видном оштрином и са почетном катарактом контролисаће се три до шест мјесеци и њихова операција се планира када то буде било потребно.

Катаракта није обољење које захтијева хитну оперативну интервенцију, осим у изразито ријетким случајевима", наводе из УКЦ-а Српске.

У Клиници за кардиологију екипа интервентних кардиолога акутни инфаркт миокарда збрињава одмах, док динамика заказивања коронарографије и уградње стента код пацијената који нису хитни случајеви зависи и од дистрибуције потрошног материјала од добављача.

"Када је ријеч о заказивању ултразвука срца, важно је напоменути да се ова претрага ради на основу препоруке специјалисте. У препоруци се назначи дијагноза на основу које се одређује степен хитности прегледа. Период чекања на овај преглед је три мјесеца", откривају у УКЦ-у Српске.

Ендоскопске претраге у Клиници за унутрашње болести - колоноскопија и гастроскопија чекају се у просјеку до 20 дана.

Говорећи о чекању на магнетну резонанцу и ЦТ прегледе, из УКЦ-а наводе да љекари породичне медицине шаљу упутнице у Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Српске, који пацијенте даље распоређује у установе које располажу са овим апаратима и са којима ФЗО има уговор.

"Податке о листама чекања има ФЗО, а сви пацијенти на болничком лијечењу и витално угрожени пацијенти из других установа прегледају се одмах према постављеним индикацијама", истичу из УКЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана