Nekažnjeni zločini u Tuzanskoj koloni otvaraju mogućnost da budu ponovljeni

Srna
Nekažnjeni zločini u Tuzanskoj koloni otvaraju mogućnost da budu ponovljeni

Bijeljina - Porodice 59 ubijenih u "Tuzanskoj koloni" ni 26 godina nakon ovog zločina muslimanskih paravojnih snaga ne mogu da žrtvama odaju počast i zapale svijeće na mjestu stradanja u Federaciji BiH, rekao je danas brat ubijenog vojnika Miodrag Vujanović.

"Neko drugi danas na tom mjestu slavi dan pobjede, dan oslobođenja i time još dosipa so na ranu porodica nastradalih. Koga su to oni pobijedili, od koga su moj grad oslobodili? Zar svoju sramotu prikazuju kao pobjedu, zar nečiju tugu oni proslavljaju", istakao je Vujanović.


U obraćanju porodicama ubijenih, saborcima i sugrađanima koji su počast žrtvama "Tuzlanske kolone" odali ispred spomenika na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, on je rekao da je jedina krivica ubijenih bila to što su Srbi i što su nosili uniforme nekada zajedničke države Jugoslavije.

"Oni slave, a mi ćemo biti ponosni na našu braću, očeve i sinove što su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, čuvaćemo ih od zaborava i čekaćemo. Čekaćemo da nekome proradi svijest i da se nađu počinioci i organizatori ovog zločina i time pokažu poštovanje prema žrtvama žTuzlanske kolonež i prema porodicama nastradalih", poručio je Vujanović.

Brat ubijenog vojnika je rekao da ne postoje riječi utjehe i ohrabrenja i da ćutanje najbolje opisuje patnju i bol kroz koju je prošla porodica svakog nastradalog vojnika koji je ubijen 15. maja 1992. godine.

"Ćutimo mi, a ćute i oni koji treba da kažu ko je kriv, zašto i kako se to dogodilo, jer ni poslije 26 godina nema krivca, ni odgovornosti, što čini još većom bol zbog nevino stradale nečije djece, sinova, očeva i braće", rekao je Vujanović.

Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić rekao je, obraćajući se okupljenima, da je sjećanje na "Tuzlansku kolonu" sjećanje na nedužne žrtve.

"Većina njih je tek bila započela život i sve što su oni tog 15. maja 1992. godine htjeli bilo je da se bezbjedno vrate svojim kućama i porodicama. Šta su oni kome skrivili, nikome od nas ovdje do danas nije jasno, kad su se mirno povlačili iz grada u kome su do tada mirno živjeli i služili vojni rok", rekao je Pejčić.

On je istakao da za ovaj masakr do sada niko nije odgovarao, a da se ovaj dan u Tuzli obilježava kao dan oslobođenja grada u kome su ubijeni.

"Ovo nije jedini zločin za koji još nema zemaljske pravde, jer domaći i međunarodni sudovi ne tretiraju sve zločine na teritoriji BiH na isti način i brojni zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni i nakon toliko godina", rekao je Pejčić.

Ipak, poručio je on, nisu uspjeli u svojoj namjeri da Srbi nestanu sa ovih prostora, jer su se Srbi izborili za Republiku Srpsku, zahvaljujući hrabrosti i žrtvama naroda i vojske.

"Od pravosudnih organa tražimo da počnu da rade svoj posao, ne samo u interesu pravde, već i u interesu mira, jer ako zločini prođu nekažnjeno, to otvara mogućnost da budu ponovljeni. Sve što želimo jeste da ostanemo svoji na svome i da živimo u miru sa svima", poručio je Pejčić.

On je istakao da žrtve ne smiju biti zaboravljene zbog pravde, mira i generacija koje dolaze.

"Neka nam stradanje nevinih vojnika u žTuzlanskoj koloniž bude još jedna opomena da ne dozvolimo da se ovakvi događaji ponove ne samo našem narodu, nego bilo kom narodu na ovim prostorima", zaključio je Pejčić.

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni" ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović je u ime Vlade Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku i položio vijenac na spomenik.

U izjavi novinarima, Savanović je rekao da odlazak na mjesto stradanja u Tuzli nije omogućen, jer vlast tog grada ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče žrtvama.

"Mi ne želimo da trpimo poniženja. Oni se nisu udostojili ni da nam odgovore i ta ćutnja obeshrabruje i pokazuje njihovu opstrukciju, oni time ne žele da priznaju ovaj neljudski zločin i ubistvo nevinih mladih ljudi", ocijenio je Savanović.

On je najavio da će Republika Srpska istrajati u traženju pravde za žrtve u "Tuzlanskoj koloni" i za sve srpske žrtve u nekadašnjoj BiH.

Vijence na spomenik ubijenima u "Tuzlanskoj koloni" položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, porodice ubijenih, delegacije boračkih udruženja i lokalnih zajednica, te brojni građani.

Pomen nevino stradalima u "Tuzlanskoj koloni" služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

U organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježavanje 26 godina od stradanja pripadnika JNA u Tuzli održano je na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana