Неиздавање рачуна затворило 517 радњи у Српској

Срна
Неиздавање рачуна затворило 517 радњи у Српској

БАЊАЛУКА - Инспектори Пореске управе Републике Српске су у 2018. години издали 1.549 прекршајних налога због неправилности у промету путем фискалних каса, а укупан износ казне је 1.109.750 КМ.

Из Пореске управе је саопштено да је у том периоду за 517 пореских обвезника изречена мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Због неиздавања фискалних рачуна у 2018. години привремено је затворено 118 објеката у на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе у Бањалуци, 82 објекта на територији који покрива Подручни центар Источно Сарајево, на подручју Добоја 79, Бијељине 78, Приједора 63, Зворник 60, а на територији Подручног центра Требиње 37 објеката.

У саопштењу се подсјећа да је Пореска управа Српске и у току 2018. године у два наврата спровела промотивну медијску кампању “Корак предузми, рачун узми” у већем броју електронских и штампаних медија у Српској, а чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске.

“Тада је поред превентивног дјеловања путем промотивних видео-спотова, радио-џинглове, едукативне текстове и поруке у штампаним и електронским медијима у оквиру ове кампање био и појачан рад инспектора Пореске управе на терену”, додају из Пореске управе.

Контролисани су, како се наводи, пословни субјекти у извршавању ове законске обавезе с циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је ријеч о обавези издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

Инспектори Пореске управе Српске ће, истиче се, контроле евидентирања промета путем фискалних каса континуирано обављати и у овој години.

“С циљем превентивног дјеловања, а што је и смисао кампање жКорак предузми, рачун узмиж, важно је промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна”, наводи се у саопштењу.

Из Пореске управе напомињу да без фискалног рачуна купац не може рекламирати робу, нити добити поврат новца.

“Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање”, наглашава се у саопштењу.

Из Пореске управе Српске истичу да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, од којих је једна управо узимање фискалног рачуна.

У саопштењу се наводи да неиздавање фискалних рачуна показује да је пословање пореских обвезника нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза, те наглашава да су нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем имејл адресе или на телефоне Управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана