Neispravna hrana vreba iz svake druge radnje

D. O.
Neispravna hrana vreba iz svake druge radnje

Banjaluka - Republički inspektori za hranu u ovoj godini obavili su više od 460 kontrola u pekarama, trgovačkim centrima, roštiljnicama, picerijama i restoranima u Srpskoj i u 200 slučajeva otkrili razne propuste.

Gotovo sve zatečene nepravilnosti, kako ističu u Inspektoratu RS, za posljedice mogu imati neispravnu hranu.

- Da bi ovi propusti bili otklonjeni, izrečene su 183 upravne mjere i izdato je 65 prekršajnih naloga u vrijednosti od 86.700 maraka - rekla je portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Prema njenim riječima, u prometu je zatečeno i uništeno oko 200 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije, isteklog roka upotrebe i izmijenjenih senzornih svojstava. S obzirom na to da su uz ljeto stigle i visoke temperature, inspektori su pojačali nadzor i kontrole svih namirnica i hrane u prodaji.

- Prilikom kupovine građani treba da obrate pažnju na izgled, boju, miris, konzistenciju i druga senzorna svojstva hrane. U slučaju da uoče neispravnu hranu ili neadekvatno čuvanje u prodajnim objektima neka odmah obavijeste nadležne inspekcije - dodali su u inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana