Недостаци распакују Закон о раду

Свјетлана Шурлан
Недостаци распакују Закон о раду

Бањалука - Закон о раду Републике Српске је пред измјенама, а већ сутра крећу јавне расправе како би радници, послодавци и представници институција детектовали и измијенили недостатке у акту који је на снази скоро двије године.

Представници радника сматрају да постојећи закон није довео до новог запошљавања и да се права радника у појединим областима и даље крше. Похвала за овај акт немају ни у редовима послодаваца, који сматрају да је он донио више негативних него позитивних ствари.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић појашњава да је циљ да буду утврђени недостаци закона уочени током његове примјене у претходне двије године.

- Ако неко цијени да одређену одредбу у закону треба мијењати и да у пракси није показала пуну ефикасност, онда постоји спремност да се то коригује. Током јавне расправе видјећемо шта је добро, а шта није и шта треба поправити у закону - истакао је Савановић.

Додао је да Министарство рада већ има одређена мишљења о појединим одредбама.

- Веома је битно мишљење грађана, радника, синдиката и послодаваца. Има одредаба које су остале недоречене или су оставиле могућност да се нешто може, али и не мора урадити. То мора бити прецизирано јер гдје год стоји нека могућност, ту одлучују појединци по свом нахођењу и увијек превагне "може" у односу на "мора". То се конкретно односи и на одредбе код одласка у пензију - истакао је Савановић.

Додао је да је циљ да се постигне боља регулатива и ефикасност у будућем периоду.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да представници синдиката иду спремни на јавне расправе.

- За све што смо говорили и прије доношења овог закона, потврдило се да смо били у праву. Кроз расправе ћемо то врло јасно рећи - истакла је Мишићева и додала да је закон донесен на некоректан начин и да очекује да сада буду уважена мишљења социјалних партнера.

Предсједник Удружења послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије РС и члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да су послодавци формирали тим правника који ће размотрити које одредбе закона треба мијењати.

- То питање треба разматрати и кроз дијалог се може доћи до договора - рекао је Тривић који сматра да јавне расправе нису пут да се дође до најбољег рјешења "јер се не зна ко ће све долазити на расправе".

Учесници

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС кажу да ће у јавним расправама о примјени Закона о раду моћи да учествују сви заинтересовани представници радника, послодаваца, надзорних и контролних органа, научних и стручних институција и јавних служби, те остали субјекти који примјењују закон. Расправе ће бити одржане од 3. до 13. октобра у више градова и општина у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана