Neće izostati podrška za opstanak utočišta

M. L.
Neće izostati podrška za opstanak utočišta

Banjaluka - Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" obilježilo je u petak prvu godišnjicu rada "roditeljske kuće" u Banjaluci, koja je u proteklom periodu bila utočište za 36 mališana iz svih krajeva Republike Srpske.

Predsjednica Udruženja "Iskra" Dijana Berić istakla je da u kući trenutno boravi šestoro djece koja se na Univerzitetskom kliničkom centru RS liječe od malignih bolesti.

- Mogu slobodno reći da je ova prva godina bila uspješna i da smo sigurno mnogo pomogli oboljeloj djeci i njihovim roditeljima - rekla je Berićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je nakon obilaska kuće kazao da je za njen nesmetan rad potrebno 50.000 KM na godišnjem nivou, što je obezbijeđeno grantovima ovog i Ministarstva porodice, omladine i sporta.

- Isplatili smo 60.000 maraka za prošlu godinu, od čega je oko 57.000 KM za neplaćene završene radove, a idućih dana Ministarstvo zdravlja će uplatiti i grant za ovu godinu u iznosu od 20.000 KM - rekao je Bogdanić.

Pomoćnica ministra za porodicu Bosiljka Bošnjak je kazala da u buduće izdvajanja za "roditeljsku kuću" neće kasniti.

Zamjenik direktora UKC RS Nenad Stevandić je rekao da je boravak u kući doprinio boljem kvalitetu života oboljele djece te da je evidentno da se kućom domaćinski gazduje.

"Roditeljska kuća" je lani proglašena najuspješnijim donatorskim projektom u BiH, a za njenu izgradnju obezbijeđeno je 850.000 KM u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana