Неће бити отпуштања радника у ЈП “Шуме Српске”

ATV
Неће бити отпуштања радника у ЈП “Шуме Српске”

Неће бити отпуштања радника у Јавном предузећу Шуме Републике Српске, али нема ништа ни од нових запошљавања, потврђено је АТВ-у након ненајављеног састанка руководства предузећа са пресједником Владе Републике Српске. В.Д. директор Шума Зоран Стојчић, након састанка са Радованом Вишковићем, поручује да предузеће добро послује, али признаје да може и боље.

Баш о томе је каже, скоро два сата разговарао са премијером.

“Састанак је био у том смјеру које активности подузети у наредном периоду за превазилажење тих проблема односно побољшање ликвидности предузећа. Тако да смо заузели један став. Мислимо да неће бити проблема у наредном периоду”, Стојлић. 

Радован Вишковић, за АТВ поручује да у Шумама има рупа у пословању. Управи је данас дао нове задатке.

“Менаџмент Шума мора да пронађе рјешење и да направи бољи амбијент за пословање. Морају да направе уштеде на расходима и повећају приходе да би имали боље билансе пословања. Менаџмент је задужен да у наредном периоду отклања све досадашње проблеме и да заједно са ресорним Министарством утврди критеријуме за боље пословање појединих газдинстава”, каже премијер Вишковић.

Број радника у Шумама константно је растао још од 2013. године, али у Надзорном одбору тврде да нико није вишак. Проблема, кажу, имају са вишком нерадника.

“Апсолутно нема вишка радника и ми овдје можемо говорити о радницима који се промају повремено за неке повремене или привремене послове. За раднике који рецимо имају уговор који може да истекне, говори се ту и о неким другим категоријама радника. Знате, нама су и наши закони специфични, знате, могу у одређеним предузећима и у шумама да остану и да раде радници који имају 40 година радног стажа, а немају 65 година живота”, каже Биљана Марковић, предсједник Надзорног одбора ЈП “Шуме Српске”.

Ова година у “Шумама” и није баш најбоље почела, па је тако у јануару произведено 70 одсто мање дрвних сортимената у односу на прошлу годину. Продаја је била још лошија, што у Управи правдају лошим временским условима. У Синдикату тврде да има и до тога ко држи директорску палицу у појединим газдинствима. 

 

“Има газдинстава гјде су послодавци или директори понашали се, да кажем недомаћниски у раду. И мислим да је данас надзорни одбор заједно са Управом заузели чврћи став да ће бити санкција према таквим непослушним директорима. Па видјећемо хоће ли то бити онако како је донесен закључак. Што се тиче синдиката, ми то пратимо и указивали смо на те пропусте и раније”, каже Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације ЈП “Шуме РС”.

Прије састанка са премијером, одржана је и сједница Надзорног одбора Шума. Један од закључака је, како тврде из Сидниката, да више неће бити прилике да у директорску фотељу било којег газдинства сједне неко ко није из те струке. То ће моћи само они са завршеним шумарским, правним или економским факултетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана