Небојша Шешлија, вршилац дужности директора Болнице “Србија”: Дугови нас гуше, неопходна помоћ

Жељка Домазет
Небојша Шешлија, вршилац дужности директора Болнице “Србија”: Дугови нас гуше, неопходна помоћ

Болница “Србија” је у изузетно тешкој ситуацији јер су дуговања достигла 48 милиона КМ, од чега око пет милиона према добављачима, што нам отежава одржавање текуће ликвидности, те нам је потребна помоћ шире друштвене заједнице да бисмо испливали из проблема.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” вршилац дужности директора Болнице “Србија” Небојша Шешлија.

- Константно нам стижу пресуде и пријети блокирање рачуна. Радници такође подносе тужбе за наплату својих дуговања, за шта имају право, и пресуде углавном буду доношене у њихову корист. Прије неколико дана стигла је пресуда у спору са бившим добављачем, који је бивше руководство изгубило, а у питању је износ од 30.000 КМ који морамо да исплатимо у року од 30 дана. Поред финансијских, проблем су и лоши међуљудски односи. Колектив се дијели на присталице неког од бивших директора, што доводи до тога да немају повјерења једни у друге - нагласио је Шешлија.

ГЛАС: Недавно сте преузели функцију првог човјека Болнице у Источном Сарајеву. У каквом стању сте затекли ову установу с обзиром на то да су је пратили протести радника и велики дугови?

ШЕШЛИЈА: Именован сам у изузетно тешком периоду за установу. Претходни менаџмент је поднио оставку, а радници су само одгодили штрајк за 15. фебруар, а не отказали. Плате за 2018. годину су исплаћене захваљујући ангажовању министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића, али дугови по питању доприноса, пореза, накнада за превоз, рођења дјетета, смрти члана уже породице, накнаде за јубиларне награде, исплате по уговорима за специјализације нису исплаћиване од 2011. године, а по неким ставкама и дуже. Влада РС је преузела обавезу да у преговорима са синдикатом изнађе рјешење за те дугове, што је олакшавајућа околност. Треба нам подршка шире друштвене заједнице, а руководство Олимпијског центра “Јахорина” прво је препознало озбиљност ситуације и реаговало организовањем акције за становнице Источног Сарајева које ће добити бесплатан мамографски преглед, а значајну корист имаће и сама болница.

ГЛАС: Шта ће вам бити приоритет у раду?

ШЕШЛИЈА: Морамо поправити односе у колективу. Задатак свих задатака је да понудимо пацијентима бољу услугу и константно се боримо за своје мјесто у медицинском простору Републике Српске.

ГЛАС: Када се може очекивати коначно пресељење у просторије новосаграђеног објекта?

ШЕШЛИЈА: Нова зграда пружа низ погодности за подизање квалитета услуга. Ради се о савременом функционалном објекту на којем би нам позавидјеле и много јаче државе. Сам процес пресељења треба да почне 1. фебруара, али морамо бити свјесни да је то процес у којем радници треба да прођу обуке за рад на новим апаратима, гдје треба да буду испитане све инсталације, па тек онда кренути у пресељење пацијената.

ГЛАС: Шта грађани Источног Сарајева и регије добијају усељењем у нове објекте и да ли ће бити принуђени да, као и до сада, иду на лијечење у друге центре?

ШЕШЛИЈА: Болница има квалитетан кадар који треба подршку за свој рад. До сада су углавном промовисане негативности, док је доста добрих ствари које су доктори урадили занемаривано. Источно Сарајево је у специфичном положају због саме близине Сарајева, гдје се налази Клинички центар који је на завидном нивоу. Наши доктори имају константне понуде за прелазак у Сарајево, гдје им се нуде и бољи финансијски услови. Мора се истаћи њихов ентузијазам и жеља за радом у болници “Србија” и међу својим народом, што је у времену капитализма за сваку похвалу. Доста наших кадрова је у послијератном времену напустило ове просторе и заузело значајна мјеста у престижним установама у региону. Ти људи имају емоције и дуг према своме крају, што треба искористити да почну долазити како би повремено обављали услуге у болници, од чега неће бити на добитку само становници, већ и сам кадар болнице који ће имати прилику да стиче искуства и знања од еминентних кадрова.

ГЛАС: Кадар и добра опрема су предуслови за добру здравствену заштиту. Какво је стање у тој области?

ШЕШЛИЈА: Чека нас много посла, али као неко ко живи на овом простору имам жељу и вољу да са колективом и уз подршку Владе Републике Српке изнађем најбоља рјешења за подизање нивоа услуге у самој болници и вратим повјерење пацијената у ову установу.

Старе зграде

ГЛАС: Шта ће бити са “старим” зградама болнице?

ШЕШЛИЈА: Што се тиче постојећих “старих” објеката, у координацији са Министарством здравља покушаћемо донијети најбољу одлуку о њиховој даљој судбини. Оне који су у бољем стању покушаћемо искористити и ставити у функцију за одређене намјене за потребе новог објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана