Не смију вам тражити матични број кад купујете плин

nezavisne.com
Не смију вам тражити матични број кад купујете плин

Бањалука - Приликом куповине плинских боца продавачи немају право да траже од купаца матични број као гаранцију да га неће сипати у ауто, како то наводе поједини медији, истичу из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Наиме, како су јуче писали портали, Закон о акцизама и Правилник о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, који су почели с примјеном 1. фебруара, створили су огромне проблеме увозницима и дистрибутерима плина и ауто-плина, а међу највећим проблемима је легитимација грађана приликом дистрибуције плина у боцама.

С једне бензинске пумпе у Приједору су потврдили за "Независне" да су с почетком фебруара почели узимати податке од купаца који треба да изјаве да плин неће користити у друге сврхе осим у домаћинству. Појашњавају да се ово односи само на куповину плинских боца, јер се дешава да их потрошачи препумпавају у аута.

"Могу вам рећи да није пријатна ситуација кад затражимо личну карту и матични број. Људи помисле на злоупотребу података", наводи радник на пумпи.

Емир Бербић, извршни директор "ГТГ плина", рекао је да они не могу знати шта ће крајњи корисници радити с плином, али да морају легитимисати купце.

"Дистрибутери плина у боцама сада морају легитимирати купце. Сходно наведеном правилнику, обвеза обвезника неизравних пореза је водити евиденцију о промету текућег нафтнога плина који није намијењен за возила, а то подразумијева узимање особних података од физичких особа у малопродајним складиштима у облику имена, презимена, мјеста и адресе купца, ЈМБГ-а, регистрацијске ознаке возила, отпреме и друго", изјавио је Бербић за федералне медије.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС наводе да су се новим правилником бројне одговорности свалиле на дистрибутере, те да УИО БиХ, уколико су наводи по медијима тачни, има бројне пропусте који ће се касније негативно одразити.

Додају да није јасно дефинисано ко је крајњи корисник, те да се легитимисање купаца коси са Законом о заштити личних података.

Из УИО БиХ, међутим, кажу да су на својој веб-страници поставили детаљно упутство за поступање свих обвезника који се баве увозом и продајом плина у БиХ.

"У складу са Законом о поступку индиректног опорезивања, терет доказивања одређених радњи је на пореском обвезнику. Из тог разлога смо дали детаљно упутство пореским обвезницима, као и приједлог евиденције коју обвезници могу водити. Кад је у питању приједлог евиденције, у истој се не налазе подаци који се не могу тражити од било ког лица у циљу заштите личних података у складу са Законом о заштити личних података. Дакле, уколико неко од грађана тражи податак као што је нпр. ЈМБГ, то се нема право тражити јер то представља тајни податак у складу са Законом о заштити личних података. Остале податке, који у складу са поменутим законом не представљају тајни податак, обвезници имају право узети у циљу вођења својих евиденција", рекао је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ.

Додаје да су овакве упуте дате у циљу спречавања било каквих злоупотреба када је у питању промет плина у БиХ.

Однос цијена

Боца плина од 20 кг кошта 20 КМ, док је литра ауто-плина 1,11 КМ.

С обзиром на то да је један кг плина еквивалентан 1,78 литара, закључујемо да боца од 20 кг садржи 35,6 литара плина.

С друге стране, купац би толику количину ауто-плина платио око 39,50 КМ, што је скоро дупло скупље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана