Ne prijeti nestašica lijekova

D. K.
Ne prijeti nestašica lijekova

Banjaluka - BiH ne prijeti nestašica lijekova, iako dvije vodeće svjetske farmaceutske kompanije "Astra Zeneca" i "Sanofi Aventis" povlače svoje medikamente sa njenog tržišta.

 

Prema riječima direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataše Grubiša, farmaceutska kompanija "Astra Zeneca" povukla je svoje lijekove sa tržišta BiH na osnovu njihove poslovne odluke, a kompanija "Sanofi Aventis" samo pojedine lijekove, koji imaju registrovane paralele od drugih proizvođača.

- To znači da ova predmetna povlačenja neće negativno uticati, niti će narušiti sistem snabdijevanja i dostupnost lijekova u BiH - istakla je Grubiša.

"Astra Zeneca" i "Sanofi" proizvode lijekove za trombozu, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, za poremećaj probavnog sistema, te lijekove za plućne bolesti i astmu.

U Udruženju privatnih apoteka FBiH za povlačenje lijekova krive apoteke, jer ove ustanove ne mogu plaćati svoje obaveze dobavljačima, pa su mnoge zbog dugova zatvorene.

 Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u Srpskoj trenutno radi 386 apoteka.

- U posljednje dvije godine otvorene su 22 apoteke dok je 51 zatvorena. Zatvaranje apoteke obavlja se na osnovu zahtjeva te zdravstvene ustanove. Podnosilac zahtjeva nije dužan navesti razlog zbog čega to čini - kazali su u Ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana