Не ћутати о злочинима НДХ у Јадовну

Срна
Не ћутати о злочинима НДХ у Јадовну

Госпић - Хрватска и њено друштво требало би да буду јединствени када је ријеч о изношењу пуне истине о узроцима, размјерама и посљедицама злочина који је Независна Држава Хрватска /НДХ/ починила над Србима, Јеврејима и другим народима у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године, поручено је са данашњег комеморативног скупа у Јадовну.Комеморативни скуп, у организацији Српског народног вијећа /СНВ/, Координације јеврејских општина Хрватске, Епархије горњо-карловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске /САБА/, почео је служењем помена крај Шаранове јаме, једног од најпознатијих стратишта комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг.

Предсједник САБА Фрањо Хабулин рекао је да се не смије ћутати о ономе што се догодило у Јадовну и на осталим стратиштима, подсјетивши на десетине хиљада убијених у логорима НДХ.

Хабулин је рекао да су у НДХ злочине починили углавном они који су одгојени у клерофашистичком духу, док су у акцијама формирања усташких милиција учествовали и поједини свештеници, о чему постоје бројни докази.

Он истиче да су у само неколико дана од оснивања НДХ почела масовна убиства Срба, Јевреја, Рома и комуниста.

"И данас имамо оне који истичу само вјеру, нацију и породицу као највише вриједности. И данас појединци и групације бране злочинце и злочине, иако о том времену и почињеним злочинима знају само из пропаганде и прича родбине", рекао је Хабулин.

Предсједник Координације јеврејских општина Огњен Краус поздравио је све који су имали потребу да обиљеже 75 година од оснивања првог логора смрти у НДХ.

"У овом логору, који је био отворен свега неколико мјесеци, побијено је на хиљаде невиних људи јер су били другачији, друге националности, вјере или политичког увјерења. Положили смо вијенац уз молитву и пијетет свим жртвама логора и усташког режима, уз једну једину мисао - да се не заборави и више никада не понови", нагласио је Краус.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац поручио је да данашње окупљање представља супротстављање политици заборава и негирања злочина.

"Не чујемо ни покајање, ни жаљење. Данас је важније да се велича држава и да се опере прошлост него да се с њоме суочи", навео је Пуповац и подсјетио да је у логору Јадовно убијено седамдесет свештеника и двојица владика Српске православне цркве.

Он је додао да се данас много говори о светости и посвећењу, те да би они који негирају страдања из 1941. године требало да размисле о каквој светости говоре.

Организатори су ове године одлучили да на комеморацију не позову представнике државног врха јер су, као и у Јасеновцу, жељели да изразе протест против њиховог односа према Холокаусту и геноциду који је почињен у Другом свјетском рату.

Осим потомака жртава, бројних активиста из антифашистичких и мањинских организација, скупу су, између осталих, присуствовали предсједник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер, амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић и замјеник личко-сењског жупана Никола Лалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана