Натписи на ћирилици чувају језик и писмо

А. Г.
Натписи на ћирилици чувају језик и писмо

Источно Сарајево - Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево објавио је књигу "Научимо акценте" аутора Драгомира Козомаре поводом 21. фебруара - Међународног дана матерњег језика.

- "Научимо акценте" је књига која се бави акцентима српског књижевног језика и резултат је дугогодишњег рада и нуди најосновније податке о акцентима - саопштено је из Завода.

Додају да је ова књига уџбеник за све који желе да науче правилно изговарати ријечи, за све оне који раде у школама, у медијима, у позориштима, али и за студенте и ђаке.

Професор на Филолошком факултету у Бањалуци Драго Тешановић рекао је да српску културу, језик и писмо не угрожава нико осим самих Срба.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић рекао је да се у Српској биљежи благи пораст броја назива угоститељских објеката исписаних на ћирилици.

- То је избор сваког власника, међутим, ако би држава жељела да заштити ћирилицу, онда би требало да је институционално наметне - рекао је Татић.

Активи жена и младих Градског одбора СП-а Требиње поводом обиљежавања Међународног дана матерњег језика поклонили су књиге Народној библиотеци. Овај дан се обиљежава с циљем да се подигне свијест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Према процјенама УНЕСКО-а, у свијету се говори око 6.000 језика, а половини пријети изумирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана