Натпис Српски злочинци биће уклоњен са сарајевске Вијећнице?

ATV
Натпис Српски злочинци биће уклоњен са сарајевске Вијећнице?

Сарајево - Ријечи "Српски злочинци" на сарајевској Вијећници биће избрисане, одлучио градски парламент.

Цијелу причу покренуо је СДП-ов Миро Лазовић. Он је против натписа за који каже да етикетира и вријеђа и оне Србе попут Јована Дивјака и Славише Шућура који су носили униформу Армије БиХ.

Шта ће то писати на новој табли још не зна, али се нада да ће се надлежна Комисија више позабави историјским чињеницама.

"Историјске чињенице су да су на околним брдима, на Требевићу били припадници Сарајевско-романијског корпуса, али какав ће коначни текст садржаја бити, то ће утврдити ова Комисија. У сваком случају нико неће имати могућност да негира те историјске чињенице, јер оне су такве какве јесу, колико год оне биле болне за неке, јер су истините и доказане", изјавио је Миро Лазовић, одброник Скупштине града Сарајева.

Немамо исте историјске чињенице кажу то у Борачкој организацији РС.

"Није нигдје уписано да се паљење Вијећнице у Сарајеву могло приписати и некој другој страни", каже  Миломир Савчић, а истиче да за своје тврдње има и доказе.

"Ја имам један документ који може озбиљно довести у питање тезу која је изнесена, не само данас, него и ових дана у Сарајеву, а она говори о томе да је једна локална радио станица објавила позив ватрогасцима за интервенцију на сарајевској Вијећници, прије него што је и почео да гори, дио сарајевске Вијећнице", наводи Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС.

Текст на Вијећници је главна политичка тема у Сарајеву. Од постављања тај натпис смета свима који желе суживот.

Из сарајевске градске управе нису одговорили када би Комисија требала да засједа и који би то текст требао да се нађе на сарајевској Вијећници. Из кантона Сарајево АТВ-у су одговорили да они немају ништа са текстом, "јер га они нису ни постављали".

Сарајевски Срби, којима садашња табла годинама боде очи, баш из тих разлога у сарајевску библиотеку, више нису крочили. Надају се да би ускоро могли освјежити успомене.

"Многи Срби, и то угледни Срби нису хтјели да иду у градску Вијећницу, само зато што се тамо налази та плоча, на улазу у Вијећницу. Знам врло добро и неке амбасадоре и тако даље, јер док се год не уклони такав текст и таква плоча, сигурно неће ни улазити", рекао је Саво Влашки, предсједник СПКД "Просвјета".

Кад ће тачно бити уклоњен спорни текст, још није познато, али одлука да се то уради, велики је корак. Како АТВ незванично јавља, у Сарајеву би могле бити уклоњене многе табле и натписи увредљивог садржаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана