Nasilna djeca sve brutalnija

Anita Janković-Rečević
Nasilna djeca sve brutalnija

Banjaluka - Da je vršnjačko nasilje sve brutalnije u Srpskoj svjedoči i najnoviji slučaj iz Banjaluke, gdje su pet maloljetnica brutalno pretukle i ponizile četrnaestogodišnju djevojčicu.

Policija je identifikovala pet djevojčica koje pohađaju prvi razred srednje škole, a koje su pretukle učenicu devetog razreda osnovne škole, i protiv njih će, kako ističu u Policijskoj upravi Banjaluka, biti podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su počinile krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće ponašanje.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su četiri srednjoškolke 14. oktobra uveče napale osnovku, dok je peta sve snimila mobilnim telefonom. Motiv napada navodno je ljubomora zbog momka. Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama i pojedinim portalima bilo je očigledno da više djevojaka nasrće na žrtvu, udaraju je rukama, vrijeđaju i šutiraju nogama. Nakon toga slijede scene u kojima od žrtve zahtijevaju da klekne i da im se izvini.

- Klekni, izvini se, poljubi mi đon - govori jedna od nasilnica, dok je ostale podržavaju smijehom.

U instituciji Ombudsmana za djecu RS ističu da se za svako nasilje moraju tražiti uzroci, te razgovarati sa roditeljima i djecom i na osnovu toga doći do rješenja koje će biti pomoć žrtvi nasilja, ali i djeci koja se nasilno ponašaju.

- Od ukupnog broja prijava nasilja nad djecom trećina se odnosi na vršnjačko nasilje - istakli su u ovoj instituciji.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u prvih devet mjeseci ove godine evidentirana su tri krivična djela vršnjačkog nasilja, od kojih je jedno sa teškim tjelesnim povreda i dva sa lakšim. Lani je evidentirano 11 krivičnih djela vršnjačkog nasilja, a godinu ranije 18.

Stručnjaci ističu da je vršnjačko nasilje, bilo ono fizičko ili verbalno, prisutno u školama, iako se konstantno sa đacima radi na preventivi.

- Čim nešto primijetimo, reagujemo, a učitelji, nastavnici, psiholozi i pedagozi konstantno rade na prevenciji delinkventnog ponašanja, ali iskorjenjivanje je nemoguće - priča predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić. Prema njegovim riječima, problem potiče iz porodice, koja je ključ u vaspitanju.

- Delinkventi najčešće dolaze iz socijalno ugroženih porodica, razvedenih roditelja, ali i tamo gdje ima nasilja - rekao je Bajić.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da do nasilja dolazi zbog vaspitne zapuštenosti i u porodicama i u školama.

- Ta djeca to ne rade iz neznanja već iz znanja, ali onog negativnog, što proizlazi iz neefikasnosti škole i porodice. Na prvom mjestu je krivac škola jer ona mora pomoći roditeljima u odgoju - tvrdi Milić. Dodao je da djeca destruktivnog ponašanja nemaju empatije prema žrtvi i da se često radi o sadizmu.

- Ta djeca često ispoljavaju patologiju mučenja, nesvjesna da žrtvi nanose patnju i bol sa dugoročnim posljedicama. Žrtve se u daljem životu osjećaju nesigurno i nepovjerljivo prema drugim ljudima - rekao je Milić.

Plavi telefon

U udruženju "Nova generacija", koje je pokrenulo "plavi telefon", savjetodavnu liniju za djecu, ističu da je vršnjačko nasilje tema koja je i te kako prisutna u pozivima djece.

- Više od trećine savjetodavnih poziva tiče se vršnjačkih odnosa, što podrazumijeva razgovor o konfliktima sa prijateljima i ostalim vršnjacima - istakli su u ovom udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana