Насилна дјеца све бруталнија

Анита Јанковић-Речевић
Насилна дјеца све бруталнија

Бањалука - Да је вршњачко насиље све бруталније у Српској свједочи и најновији случај из Бањалуке, гдје су пет малољетница брутално претукле и понизиле четрнаестогодишњу дјевојчицу.

Полиција је идентификовала пет дјевојчица које похађају први разред средње школе, а које су претукле ученицу деветог разреда основне школе, и против њих ће, како истичу у Полицијској управи Бањалука, бити поднесен извјештај Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци због сумње да су починиле кривично дјело злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће понашање.

Извор близак истрази појаснио је да су четири средњошколке 14. октобра увече напале основку, док је пета све снимила мобилним телефоном. Мотив напада наводно је љубомора због момка. На снимку који се појавио на друштвеним мрежама и појединим порталима било је очигледно да више дјевојака насрће на жртву, ударају је рукама, вријеђају и шутирају ногама. Након тога слиједе сцене у којима од жртве захтијевају да клекне и да им се извини.

- Клекни, извини се, пољуби ми ђон - говори једна од насилница, док је остале подржавају смијехом.

У институцији Омбудсмана за дјецу РС истичу да се за свако насиље морају тражити узроци, те разговарати са родитељима и дјецом и на основу тога доћи до рјешења које ће бити помоћ жртви насиља, али и дјеци која се насилно понашају.

- Од укупног броја пријава насиља над дјецом трећина се односи на вршњачко насиље - истакли су у овој институцији.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, у првих девет мјесеци ове године евидентирана су три кривична дјела вршњачког насиља, од којих је једно са тешким тјелесним повреда и два са лакшим. Лани је евидентирано 11 кривичних дјела вршњачког насиља, а годину раније 18.

Стручњаци истичу да је вршњачко насиље, било оно физичко или вербално, присутно у школама, иако се константно са ђацима ради на превентиви.

- Чим нешто примијетимо, реагујемо, а учитељи, наставници, психолози и педагози константно раде на превенцији делинквентног понашања, али искорјењивање је немогуће - прича предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић. Према његовим ријечима, проблем потиче из породице, која је кључ у васпитању.

- Делинквенти најчешће долазе из социјално угрожених породица, разведених родитеља, али и тамо гдје има насиља - рекао је Бајић.

Психолог Александар Милић сматра да до насиља долази због васпитне запуштености и у породицама и у школама.

- Та дјеца то не раде из незнања већ из знања, али оног негативног, што произлази из неефикасности школе и породице. На првом мјесту је кривац школа јер она мора помоћи родитељима у одгоју - тврди Милић. Додао је да дјеца деструктивног понашања немају емпатије према жртви и да се често ради о садизму.

- Та дјеца често испољавају патологију мучења, несвјесна да жртви наносе патњу и бол са дугорочним посљедицама. Жртве се у даљем животу осјећају несигурно и неповјерљиво према другим људима - рекао је Милић.

Плави телефон

У удружењу "Нова генерација", које је покренуло "плави телефон", савјетодавну линију за дјецу, истичу да је вршњачко насиље тема која је и те како присутна у позивима дјеце.

- Више од трећине савјетодавних позива тиче се вршњачких односа, што подразумијева разговор о конфликтима са пријатељима и осталим вршњацима - истакли су у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана