Насиље и игрице погубне за младе

Срна
Насиље и игрице погубне за младе

Бањалука - Ментално здравље младих најчешће нарушава вршњачко и насиље путем друштвених мрежа, као и зависност од игрица, рекла је национална координаторка за ментално здравље РС Биљана Лакић.

Она је јуче, поводом обиљежавања Свјетског дана менталног здравља, изјавила да на ментално здравље младих утичу и проблеми у свијету као што су избјеглиштво, изложеност временским непогодама, ратним и кризним ситуацијама.

- Млади су рањиви јер је адолесценција турбулентан период када долази до највише промјена. Под ризиком су млади изложени злостављању јер је вршњачко насиље распрострањено у школама - каже Лакићева и додала да превентивне стратегије треба усмјерити на јачање отпорности код младих.

Она је истакла да је прошле године 30.000 људи потражило помоћ у установама за ментално здравље у Српској, док је око 500 адолесцената било болнички. Лакићева је појаснила да је циљ обиљежавања Дана менталног здравља, чија је овогодишња тема фокусирана на ментално здравље младих у свијету, да се подигне свијест о значају менталног здравља, те смањи стигма и дискриминација која прати менталне поремећаје.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Милан Латиновић каже да је у посљедњих 20 година направљен значајан искорак у области унапређења менталног здравља, при чему је успостављено 27 центара који имају мултидисциплинарне тимове оспособљене да пружају услуге у области менталног здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана