Народна скупштина подржаће сарадњу Републике Српске и дијаспоре

Срна
Народна скупштина подржаће сарадњу Републике Српске и дијаспоре

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да ће Народна скупштина подржати сваки вид сарадње Републике Српске и дијаспоре.

"Важно је то што на Форуму дијаспоре учествује више од 200 људи из више од 30 земаља. То је потврда да Република Српска има јаку дијаспору", рекао је Чубриловић у обраћању на Форуму дијаспоре у Бањалуци. Он је оцијенио да је сарадња са дијаспором од огромног значаја за развој Републике Српске.

Чубриловић је истакао да је Форум дијаспоре чврста спона између Српске, Србије и српског народа који живи у Европи и свијету.

"Прошле године одржан је први форум дијаспоре као нови начин повезивања и успостављања сарадње Српске са дијаспором. Вјерујем да ћемо и у будућности реализовати идеје и наставити са овим значајним окупљањем", додао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, институције Републике Српске морају интензивно радити на повезивању са дијаспором.

"Народна скупштина ће подржати сваки вид сарадње. Наша највиша законодавана институција је најефикасија у БиХ и извршава све обавезе. Република Српска са дијаспором мора бити што препознатљивија у међународним односима, а на путу ка ЕУ ваша подршка је од изузетног значаја", рекао је Чубриловић.

Он је учесницима Форума пожелио успјешан рад.

Форум дијаспоре окупља Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.

Отварању Форума дијаспоре присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић.

Скупу су присуствовали и изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана