Народ уз Кочића

Данијела Стоканић
Народ уз Кочића

Бањалука - У Стричићима код Бањалуке јуче је завршен 49. Кочићев збор, којем је присуствовало око 15.000 људи.

 

Поред низа културних манифестација, у Стричићима је служен парастос и положени су вијенци на споменик палим борцима протеклог рата.

Добитник овогодишње "Кочићеве награде" за животно дјело је књижевник и афористичар из Бањалуке Слободан Јанковић, док је награда "Змијањче" припала ученику ОШ "Свети Сава" из Рогатице Милану Пурковићу.

"Кочићевом збору" присуствовао је и предсједник РС Милорад Додик, који је изјавио да је "Кочићев збор" важан за Српску.

- Руководство РС је увијек било уз народ. Има оних који у томе виде нешто лоше - рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић изјавио је да је "Кочићев збор" нашао мјесто у народу.
- Због тога је "Кочићев збор" преживио више држава и система и тако дуго траје - рекао је Радојичић. Поред бројних гостију, огњиште овог истакнутог српског писца посјетио је и министар просвјете Горан Мутабџија, који је рекао да још траје борба за препознавање српског националног интереса. Централној свечаности "Кочићевог збора" присуствовала је и премијер Жељка Цвијановић.

У Стричићима је јуче одржана и традиционална бодљавина бикова за награду "Јаблан", чиме је и завршен овогодишњи збор. Предсједник Комисије за бодљавину бикова и спортска надметања Душан Савановић рекао је да се за награду такмичило 19 бикова у тешкој и лакој категорији.

- Власник бика који освоји прво мјесто у тешкој категорији добиће 1.500 марака, а за друго мјесто у истој категорији награда је 750 марака. Власник бика који у лакој категорији освоји прво мјесто добиће 1.000 марака, док награда за друго износи 500 - рекао је Савановић.

Књижевници

Град Бањалука је протекле седмице, Петру Кочићу у част, приредио пријем за књижевнике из Српске, Бугарске, Македоније, Словеније, Србије и Црне Горе. Свечана академија "Молитва слободе" у оквиру 49. Кочићевог збора одржана је у суботу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана