Наркотици на лијечење одвели 534 зависника

Анита Јанковић-Речевић
Наркотици на лијечење одвели 534 зависника

Бањалука - Злоупотреба дрога и зависност о опијатима психолошки је и социјални проблем који захвата све већи број младих, а само у Српској лани су биле регистроване 534 особе које су се лијечиле од ове пошасти, махом зависници о хероину.

Истакли су ово у Министарству здравља и социјалне заштите РС поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога који се обиљежава данас.

Нагласили су да је, према подацима Института за јавно здравство, на крају прошле године у РС било регистровано 486 мушкараца и 48 жена који су лијечени зависници.

- Просјечна старост лијечених корисника дроге је 37 година, а најзаступљенији су хероински зависници са чак 87 одсто. Највећи проценат зависника, односно 32,2 одсто, има између 30 и 34 године - истакли су у Министарству здравља.

Додају да је међу водећим факторима за развој зависности утицај микросоцијалне околине, као што су друштво или партнер, те незнање и погрешна процјена самоконтроле, као и породична патологија повезана са обољењима зависности.

- Према истраживањима највећи број особа експериментише са дрогом из знатижеље, чак њих 22,7 одсто. Око 15 одсто особа дрогу проба под утицајем вршњака или партнера, а 14,7 одсто њих ради забаве - рекли су у Министарству здравља.

Извршна директорица Удружења грађана “Викторија”, које ради на превентивном сузбијању зависности, Сања Станић истиче да је стварни број конзумената дроге далеко изнад броја лијечених зависника.

- Стварни број корисника наркотика у пракси је већи за три до пет пута у односу на регистар клинички лијечених зависника. Позитивно је то што се број лијечених зависника из године у годину повећава, јер то значи да је све више људи освијештено и да вјерују нашем здравственом систему - рекла је Станићева.

Појаснила је да раст броја лијечених зависника, не значи аутоматски и повећање употребе наркотика. 

- Не можемо рећи да у Српској расте број особа које користе дрогу, да су они све млађи и да су наркотици доступнији, јер полиција системски ради на сузбијању дроге. Много је већи проблем алкохол јер све више младих пије, нарочито јер је на простору Балкана алкохол културолошки прихватљив - навела је Станићева и додала да им се јављају малољетници који користе марихуану, наглашавајући да се они не могу окарактерисати као зависници, већ искључиво особе које су у фази експериментисања.  

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС истичу да полиција плански и континуирано спроводи превентивне и репресивне мјере у циљу сузбијања злоупотребе дроге.

- За пет мјесеци ове године евидентирали смо 392 случаја злоупотребе дроге, 284 прекршаја и 108 кривичних дјела у вези са наркотицима. Број откривених злоупотреба дроге већи у односу на првих пет мјесеци лани када је полиција евидентирала 222 случаја злоупотреба, 124 прекршаја и 98 кривичних дјела - рекли су у МУП-у. Истакли су да су претходном периоду извели велики број акција у којима су ухапсили већи број дилера и заплијенили знатне количине различитих врста наркотика.

- Најчешће смо запљењивали амфетамине, марихуану, кокаин, хероин и екстази - рекли су у МУП-у и додали да полиција редовно спроводи предавања у школама о штетности употребе наркотика, те да ће данас у већим градова Српске дијелити промотивне летке како би подигли свијест о глобалном проблему наркоманије.

Балканска рута

У Министарству здравља истичу да комисија Уједињених нација за дроге и криминалитет која прати тржиште дрога процјењује да је Балканска рута један од главних трговинских подручја која повезују Авганистан са земљама Европе.

Наглашавају да се Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге обиљежава од 1987. године са циљем подизања свијести о штетности опијата и сузбијања, употребе и илегалног тржишта дрога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана