Naplatne kućice nestaju do kraja 2017.

Danijela Stokanić
Naplatne kućice nestaju do kraja 2017.

Banjaluka - Naplatne kućice na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, koje su sagrađene na pogrešnom mjestu i nikada nisu korišćene, uskoro će postati prošlost, jer preduzeće "Putevi RS" početkom septembra raspisuje tender za njihovo uklanjanje.

Gradnju naplatnih kućica u Glamočanima preduzeće "Putevi RS" platilo je 2,1 miliona maraka, a u planu javnih nabavki za ovu godinu procijenjena vrijednost uklanjanja kućica za naplatu putarine je 750.000 maraka sa PDV-om. Vršilac dužnosti direktora "Puteva RS" Nenad Nešić istakao je da pet naplatnih kućica već godinama ne služi ničemu i samo predstavljaju opasnost i smetnju za vozače.

-  Konkurs za izbor preduzeća koje će obaviti ovaj posao biće raspisan u prvoj sedmici u septembru, tako da ćemo problem riješiti u ovoj godini - kazao je Nešić.

Podsjetio je da je glavni projekat za uklanjanje izgrađenih naplatnih kućica i uklapanje u postojeće stanje uradio Institut za građevinarstvo "IG" Banjaluka. Osim toga, Institutu je povjerena i izrada urbanističko-tehničkih uslova za privođenje namjeni dionice magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac nakon uklanjanja kućica.

- Sprovedena je redovna procedura revizije projekta. Trenutno se obavljaju manje korekcije glavnog projekta prema nalazu revizije. Institut će do 1. septembra dostaviti revidovani projekat sa uvrštenim korekcijama, nakon čega će biti pokrenuta procedura javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača i nadzora nad izvođenjem radova - rekao je Nešić.

Dodao je da će tačna vrijednost radova biti poznata po završetku tenderske procedure i potpisivanja ugovora o izvođenju radova.

- Uporedo dok traje tenderska procedura podnijećemo zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju puta sa uklanjanjem naplatnih kućica, a nakon toga i za dobijanje građevinske dozvole - kazao je Nešić.

Ove naplatne kućice urađene su u sklopu projekta "Rekonstrukcija i modernizacija magistralnog puta Banjaluka - Gradiška, na dionici Prijedorska petlja - Klašnice, radi povećanja bezbjednosti saobraćaja", za koji, kako kaže, "Putevi RS" ima svu neophodnu dokumentaciju i odobrenja za građenje.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je ranije izjavio da je od početka svog mandata insistirao na uklanjanju kućica, jer su postavljene bez saglasnosti ovog ministarstva.

Postavljanje

Naplatne kućice su postavljene 2013. godine u vrijeme dok je na čelu "Puteva RS" bio Nedeljko Knežević.

Problem je nastao jer su postavljene na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, a ne na autoputu, zbog čega nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana