Наплатне кућице нестају до 24. марта

Данијела Стоканић
Наплатне кућице нестају до 24. марта

Бањалука - Главни републички саобраћајни инспектор наложио је јуче предузећу "Путеви РС" да у року од 45 дана уклони наплатне кућице на магистралном путу Бањалука - Клашнице у мјесту Гламочани.

Из Инспектората РС саопштено је да наведена локација представља опасно мјесто на којем се догађају саобраћајне несреће са посљедицама по живот и здравље људи.

- Од 6. фебруара 2015. године до 6. фебруара ове године, на спорној локацији догодило се 48 саобраћајних несрећа. У тим несрећама погинуле су двије особе, три су тешко и 11 лакше повријеђене, а у 32 случаја дошло је до материјалне штете - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је у свим несрећама био један учесник, те да је до њих долазило на идентичан начин - ударањем у наплатне кућице.

- Опасним мјестом сматра се мјесто на путу ван насеља у дужини до 300 метара или мјесто у насељу у дужини до 100 метара, на којем се у току три узастопне године догодило најмање шест саобраћајних несрећа са посљедицама по живот и здравље људи - подсјетили су у Инспекторату.

У саопштењу се појашњава да се опасно мјесто утврђује Правилником о идентификацији опасног мјеста, начину и критеријумима за утврђивање приоритета отклањања опасних мјеста и начина њиховог отклањања. Према најновијој одлуци овај посао припао је конзорцијуму који чине бањалучка предузећа "Козарапутеви", "Дос-електро" и Приједорпутеви".

На јавни позив за уклањање наплатних кућица прво су изабране мркоњићке фирме "МГ Минд" и "Миг Електро". Међутим, на ту одлуку су се жалиле преостале двије фирме које су такође доставиле понуде и то конзорцијум који предводи "Приједорпутви и предузеће "Градип" из Прњавора. У међувремену "Градип" је одустао од жалбе, а на основу препоруке Канцеларије за разматрање жалби одлучено је да посао уклањања кућица, које никада ничему нису користиле, буде додијељен конзорцијуму на челу са "Приједорпутевима". Ово предузеће ће тај посао наплатити 1,45 милиона КМ са ПДВ-ом.

- Из Канцеларије за разматрање жалби обавијестили су нас да је "Градип" одустао од жалбе. Прихватили су жалбу "Приједорпутева" због чега је конзорцијум који предводи ово предузеће враћен на поновно одлучивање. На основу тога, донијели смо одлуку о потписивању уговора са другим најповољнијим понуђачем, а то је конзорцијум који чине предузећа из Бањалуке и Приједора - рекао је вршилац дужности директора "Путева РС" Ненад Нешић и додао да ако се у року од десет дана нико не буде жалио на ову одлуку услиједиће потписивање уговора и након тога и уклањање наплатних кућица.

"Путеви РС" су изградњу кућица у Гламочанима платили 2,10 милиона марака, што значи да ће њихово постављање и уклањање коштати 3,50 милиона марака.

О новој одлуци обавијештен је и директор "Приједорпутева" Драган Чорокало, који очекује да уговор са "Путевима" потпише већ идуће седмице.

- Ми смо спремни, чим потпишемо уговор, можемо да почнемо уклањање наплатних кућица - рекао је Чорокало.

Наплатне кућице су постављене 2013. године у вријеме док је на челу "Путева РС" био Недељко Кнежевић. Проблем је настао јер су постављене на магистралном путу М-16, Бањалука - Клашнице, а не на аутопуту. Због тога никада нису пуштене у функцију и нису донијеле ни марку прихода.

Безбједност

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је да би учесталост саобраћајних несрећа код наплатних кућица на магистралном путу Бањалука - Клашнице у Гламочанима могла бити смањена постављањем вибрационих трака и бољим освјетљењем те локације.

- Мислим да се те ствари могу релативно брзо урадити - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана