Nakon afere na Tehnološkom fakultetu Balabanu drugo radno mjesto

RTRS
Nakon afere na Tehnološkom fakultetu Balabanu drugo radno mjesto

Banjaluka - Afera u vezi sa radnikom studentske službe Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana, dobija svoj epilog tako što će Balaban biti premješten na drugo radno mjesto na Univerzitetu, uz smanjenje plate.

Podsjećamo, Balabana su studenti optužili za seksualno uznemiravanje i namještanje ispita na fakultetu, ali i da je nudio mito od 60.000 KM da bi se sve zataškalo. Nezvanično, dekan Tehnološkog fakulteta Ljiljana Vukić podnijela je ostavku.


Zbog teže povrede radne discipline, Velimiru Balabanu dispciplinska komisije izrekla je kaznu, umanjenje plate za 20 odsto u trajanju od tri mjeseca. Odluka o kažnjavanju trebalo bi da stupi na snagu nakon završetka žalbenog postupka.
Balaban bi nakon povratka sa godišnjeg odmora, trebalo da bude raspoređen na novo radno mjesto.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Rektorski kolegijum predložio da Balaban bude preraspoređen na adekvatno radno mjesto na nivo Univerziteta na kojem neće imati nikakve kontakte sa studentima.

Studenti su se i ranije žalili na ponašanje radnika studentske službe, a Tehnološki fakultet je 2016. godine predložio preraspodjelu Balabana na drugo radno mjesto.

“Podsjećamo Vas da je Tehnološki fakultet, nakon izricanja prve disciplinske mjere pisanog upozorenja radniku Velimiru Balabanu, zbog lakše povrede radne obaveze iz decembra 2016. godine, predlagao da se isti rasporedi na drugo radno mjesto, na kojem su kontakti sa studentima potpuno isključeni ili manje izraženi”, navedeno je u saopštenju Tehnološkog fakulteta.

Studentski parlament podržava prijedlog Rektorskog kolegijuma Univerztiteta, koji je na sastanku 7. maja, predložio promjenu radnog mjesta za Velimira Balabana.

“Predloženo je da se navedeni premjesti na neko radno mjesto u skladu sa stručnom spremom i odgovarajućim platnim koeficijentom. U Disciplinskoj komisiji koja je donijela odluku da se Velimiru Balabanu izrekne sankcija, bili su članovi akademske zajednice sa Ekonomskog i Tehnološkog fakulteta i članovi Univerziteta. Odluka je donesena većinom glasova”, navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

Povodom ovog slučaja, bili su pokrenuti i studentski protesti, zbog kojih je ostavku podnio tadašnji rektor Banjalučkog univerziteta Milan Mataruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana