Највише плате у финансијској дјелатности, а најниже у угоститељству

Срна
Највише плате у финансијској дјелатности, а најниже у угоститељству

Бањалука - Највиша просјечна нето плата у јануару исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања и износила је 1.302 КМ, а најнижа у дјелатности туризма и угоститељства - 557 КМ, саопштено је из Савеза сидниката Републике Српске.

Ниске просјечне нето плате у јануару ове године примили су и радници у административним и помоћним услужним дјелатностима - 558 КМ, у грађевинарству 560 КМ, затим запослени у дјелатности умјетности, забаве и рекреације 569 КМ, као и радници у трговини 595 КМ.


Просјечна јануарска нето плата запослених у дјелатности пословања некретнинама износила је 625 КМ, у области саобраћаја и складиштења 628 КМ, а у прерађивачкој индустрији 661 КМ.

У саопштењу се наводи да је синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у јануару коштала 1.883 КМ, а просјечна исплаћена нето плата за тај мјесец у износу од 825 КМ покривала је њене трошкове са 43 одсто.

"Просјечне плате исплаћене у јануару покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29 одсто до 35 одсто", наводи се у саопштењу из Савеза синдиката.

Највише новца породице у Републици Српској у јануару су трошиле за набавку прехране 695 КМ, за становање и комуналне услуге 581 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 105 КМ.

Одјећа и обућа коштале су 135 КМ, хигијена и њега здравља 88 КМ, превоз 194 КМ, те образовање и култура 82 КМ.

"У Републици Српској најнижи животни стандард имају радници у привреди, из чега је сасвим јасно да је императив времена у којем живимо потписивање општег и гранских колективних уговора, те повећање плата овим и свим осталим радницима у Републици Српској", поручили су из Савеза синдиката Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана