Највише нето плате у априлу у финансијској дјелатности

Срна
Највише нето плате у априлу у финансијској дјелатности

Бањалука - Највише просјечне нето плате исплаћене у априлу у Републици Српској биле су у области финансијске дјелатности и осигурања - 1.439 КМ и биле су више за 10 одсто у односу на мартовску, а најниже у дјелатности туризма и угоститељства 547 КМ и биле су ниже за 3,36 одсто у поређењу са платом из марта ове године.

Ниске просјечне нето плате у априлу имали су и запослени у грађевинарству - 551 КМ, у административним и помоћним услужним дјелатностима - 553 КМ, у области умјетности, забаве и рекреације - 561 КМ, у трговини - 590 КМ, саопштено је из Савеза синдиката.


"Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у априлу ове године коштала је 1.886 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец у износу од 821 КМ покривала са свега 43,98 одсто", наводи се у саопштењу.

Укупне потрошачке цијене у априлу ове године у односу на март биле су мање за 1,1 одсто, што је условљено преласком са зимског на љетни режим обрачуна утрошка електричне енергије.

Највише новца породице су у априлу ове године трошиле за набавку прехране - 700 КМ, за становање и комуналне услуге - 564 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити - 101,61 КМ.

Одјећа и обућа коштали су 136 КМ, хигијена и њега здравља 87 КМ, превоз 194 КМ, те образовање и култура 82 КМ.

У Савезу синдиката Републике Српске напомињу да су најниже плате имали радници у привреди, те да је јасно да радничке породице већ годинама једва састављају крај с крајем.

"Један од узрока тешког материјалног и социјалног положаја радника у Српској јесте непостојање општег и гранских колективних уговора, па умјесто њих послодавци, без сагласности радника и синдиката, сами доносе и примјењују такозване правилнике о раду, којима се крше стечена радничка и синдикална права", додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана