Највећи радови на Јахорини још од припрема за Олимпијаду

Срна
Највећи радови на Јахорини још од припрема за Олимпијаду

Јахорина - Олимпијски центар "Јахорина" убрзано се припрема за предстојећу зимску сезону радовима на уређењу и проширивању стаза, који су у току, изградњи система за вјештачко осњежавање, те нових паркинг-мјеста, а све како би се Јахорина вратила на лидерску позицију у региону.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић истакао је да су радови који се тренутно изводе на Јахорини највећи, још од припрема ове планине за Олимпијаду 1984. године.


"Заслуга за то је заједничка - од локалне заједнице, преко Олимпијског центра до Владе Републике Српске", рекао је Глухаковић на конференцији за новинаре на Јахорини.

Он је додао да ће ресорна министарства Владе Српске учинити све да се током зимске туристичке сезоне обезбиједи адекватна здравствена заштита и проходност путева за све који буду боравили на Јахорини.

Министар је демантовао све који доводе у питање зимску туристичку сезону на Јахорини због радова на санацији тунела "Каловита брда" на улазу на Пале, истичући да ће радови бити завршени у новембру, како је и договорено.

Глухаковић је саопштио да Влада Републике Српске, заједно са Олимпијским центром ради на томе да се свјетском прваку џудисти Немањи Мајдову, из Источног Сарајева, који наступа за Србију, омогући да на Јахорини створи услове за припрему џудиста из Србије, о чему ће бити потписан и споразум.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек изјавио је да је данас на ванредној скупштини акционара Олимпијског центра донесена одлука о емитовању друге емисије обвезница у износу 10.375.000 КМ.

"Покривеност обвезница је 1:1,4, што је сасвим у стандарду са банкарским и законским процедурама", рекао је Елек наводећи да су већ данас комплетни капацитети на Јахорини букирани до 25. јануара.

Елек је најавио да ће за дочек Нове године на Јахорини, на отвореном, уз помоћ Владе Републике Српске, наступити Жељко Јоксимовић.

Директор Олимпијског центра "Јахорна" Дејан Љевнаић навео је да ће стазе на олимпијској планини бити уређене по ФИС стандардима, те да ће на врху планине бити изграђено акумулационо језеро за потребе вјештачког осњежавања.

Језеро ће, према његовим ријечима, имати капацитет од 85.000 метара кубних, што је довољно за осњежавање читаве планине, а приликом прављења вјештачког снијега биће кориштен природни пад.

"Циљ нам је да скијашку сезону са 60 продужимо на 130 дана", нагласио је Љевнаић и додао да се на Јахорини паралелно са овим активностима ради на санацији саобраћајница, те проширењу капацитета паркинга за неколико хиљада мјеста.

Љевнаић је најавио и изградњу вјетроустава на врху планине, те низа активности да би се на планину довели најмлађи, међу којима је и споразум са општином Пале потписан о бесплатном скијању у предстојећој зимској сезони за ученике основних и средњих школа са подручја те општине.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је локална заједница максимално укључена у припрему зимске сезоне на Јахорини и да заједнички са Олимпијским центром настоји да се планини врати сјај који је имала у олимпијска времена.

"Надам се да смо на добром путу, при чему се поштују све законске процедуре", рекао је Југовић.

Он је захвалио Надзорном одбору и управи Олимпијског центра "Јахорина" на одлуци да се ученицима основних и средњих школа на територији општине Пале омогући бесплатно скијање у току предстојеће зимске сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана