Najtopliji januar u posljednje 53 godine

Dragana Keleč
Najtopliji januar u posljednje 53 godine

Banjaluka - Iako je kalendarski januar, temperature su već danima proljećne, što loše utiče na zdravlje, pa se sve veći broj stanovnika obraća za pomoć ljekarima.

Dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević rekla je da je u Banjaluci u petak u sedam časova izmjereno 12 stepeni, dok je maksimalna dnevna temperatura bila 16 stepeni Celzijusa. Kako je istakla, ovo je najtopliji januar od kada postoje meteorološka mjerenja u Banjaluci, odnosno od 1961. godine.

- Još toplije će biti u subotu i nedjelju. Pravo proljeće. Jugo će jačati, a u Hercegovini i Krajini se očekuju čak i olujni udari, međutim, temperature će se kretati od deset do 18, a u pojedinim dijelovima i do 20 stepeni Celzijusa - istakla je Đorđevićeva i dodala da će najtoplija biti Banjaluka sa maksimalnih 20 stepeni Celzijusa.

Kako je istakla, nedjelja će biti toplija od subote.

- Kiša će u popodnevnim časovima zahvatiti većinu predjela, koju će pratiti jak olujni vjetar, posebno u Hercegovini - kazala je Đorđevićeva i dodala da će i ponedjeljak biti topao, ali sa manjim padavinama.

- Manje kiše se očekuje prvog dana u sedmici, ali će takođe biti veoma toplo i sa temperaturama do 20 stepeni Celzijusa - kazala je Đorđevića istakavši da će se slično vrijeme zadržati cijelog januara.

Dodala je da bi blago zahlađenje moglo biti oko 28. januara, ali da su i tada minimalne temperature oko deset stepeni.

- Kada je dugoročnija prognoza u pitanju, to nijedan meteorolog ne može tačno da uradi, ali ono što za sada znamo, jeste i da će februar biti topao i najvjerovatnije bez snijega - naglasila je Đorđevićeva.

A da izrazito toplo vrijeme za ovo doba godine ne odgovara zdravlju mnogih najbolje pokazuju pune čekaonice i ambulante u mnogim zdravstvenim ustanovama.

- Ovakvo vrijeme donosi niz viroza, zbog čega se stanovnicima savjetuje da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima ima mnogo ljudi, da uzimaju što više vitamina i tečnosti kako bi izbjegli prehlade - ističu ljekari u RS.

Bioprognoza

Biometeorološke prilike idućih dana uticaće povoljno na većinu hroničnih bolesnika, ali se izvjestan oprez savjetuje osobama sa srčanim tegobama i varirajućim krvnim pritiskom.

- Kod meteoropata su mogući razdražljivost i problemi sa snom - kažu biometeorolozi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana