Најскупља кућа у Српској продата за 1,1 милион KM

Анита Јанковић-Речевић
Најскупља кућа у Српској продата за 1,1 милион KM

Бањалука - Најскупља кућа продата прошле године у Републици Српској налази се у Бањалуци, а купац је за ту некретнину платио чак 1,1 милион КМ, што радник са просјечном платом у РС не би могао зарадити за 103 године.

Према подацима Регистра цијена непокретности који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), лани је на подручју Српске вриједност прометованих кућа, станова, земљишта и других непокретности достигла 395,08 милиона КМ, а најскупље продата кућа имала је 203 квадратна метра, а у цијену је урачунато и двориште величине 309 квадрата. Простом математичком рачуницом долази се до податка да је за куповину те некретнине било потребно око 1.240 просјечних мјесечних плата у РС, ако се узме у обзир да је просјечна плата исплаћена у јануару ове године износила 887 КМ.

Увидом у поменути регистар, видљиво је да некретнине у Бањалуци достижу највише цијене у Српској, па се тако и најскупље прометовани стан у прошлој години налази у граду на Врбасу.

- Цијена најскупље продатог стана износила је 340.459 КМ. Ријеч је о некретнини од 134 квадрата са три гаражна мјеста површине 43 квадрата и подрумом од два квадрата - навели су у РУГИП-у.

Додали су да је лани највише купопродајних уговора склопљено на подручју Бањалуке, Бијељине, Требиња и Источног Новог Сарајева. Навели су да су непокретности најмање прометоване у Осмацима, Новом Горажду, Крупи на Уни, Дринићу и Станарима.

- Просјечна цијена продатих станова у Српској лани је износила 1.269 КМ по квадрату. Просјечна цијена 2.347 станова који су били предмет купопродајних уговора у Бањалуци износила је 1.730 КМ по метру квадратном, док је у Вишеграду стамбени квадрат у просјеку коштао 470 КМ - навели су у РУГИП-у.

Навели су да је просјечна цијена продатих кућа лани била око 46.000 марака, те да су купци у цијелој Српској пазарили укупно 835 кућа.

- Највише кућа продато је у Бијељини, док је највиша просјечна цијена куће била у Бањалуци, а најнижа у Вишеграду - додали су у РУГИП-у и навели да је просјечна цијена пољопривредног земљишта износила 3,98 КМ по метру квадратном.

Економиста Зоран Павловић каже да куповина некретнина вриједних  стотине хиљада марака показује велику раслојеност међу становништвом.

- Чињеница да има оних који могу платити аутомобил 300.000 КМ,  стан исто толико и куће скупље од милион марака потпуно је непримјерена економској и социјалној ситуацији у Српској и показује висок степен раслојавања, јер постоје грађани који једва састављају крај с крајем. То се дешава због лоше пореске политике - оцијенио је Павловић и навео да такво стање доводи до изражене корумпираности у друштву с једне стране, и недостатка пореских прихода у буџету с друге стране.

Регистар

Из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове навели су да се подаци о прометованим непокретностима у локалним заједницама РС прикупљају од 2017. године.

- Заинтересовани грађани податке о прометованим некретнинама могу видјети на веб сервису Регистар цијена непокретности. Доступни подаци се односе на цијену, површину, приближну локацију и врсту непокретности, док су лични подаци из купопродајних уговора заштићени - рекли су у РУГИП-у.

 

град                              вриједност (у милионима КМ)

Бањалука                               147,13 

Бијељина                                67,76 

Требиње                                  23,32 

Источно Ново Сарајево     23

*Вриједност прометованих непокретности у градовима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана