Најпијанији возачи из Градишке и Братунца: За воланом са 5,18 промила

nezavisne.com
Најпијанији возачи из Градишке и Братунца: За воланом са 5,18 промила

Бањалука - На цестама у Републици Српској од почетка ове године најпијанији возачи евидентирани су у Градишци и Братунцу, који су имали највећу концентрацију алкохола у крви, по 5,18 промила, подаци су Министарства унутрашњих послова РС.

У Одјељењу за односе с јавношћу МУП-а РС кажу да је најпијанији пјешак од почетка ове године евидентиран у Зворнику, а имао је 4,46 г/кг концентрације алкохола у крви.

“У току прошле године с највећом концентрацијом алкохола у крви евидентирани су возачи са подручја Приједора, са 5,18 г/кг, а пјешак који је у току прошле године имао највећу концентрацију алкохола у крви, 3,31 г/кг, је такође са подручја овог града”, кажу у Одјељењу за односе с јавношћу МУП-а РС.

Јадранка Станковић, специјалиста психијатрије, каже да нечији организам може да поднесе оволику количину алкохола, али да се ради о опасном стању јер човјека може да доведе у стање дубоке коме, те може да му позли за воланом и да на тај начин постане опасан и по себе и своју околину, што би значило да је изузетно склон изазивању саобраћајне несреће.

“Нема посебних категоризација за такво стање, али према медицинским параметрима, особа која има 5,18 промила алкохола у крви требало би да буде у коми. Очигледно се ради о особи која годинама узима алкохол и добро га подноси. Такве особе вјероватно имају и органска оштећења на мозгу која су узрокована алкохолом, јер је он токсичан и дјелује на координацију покрета и утиче тиме и на вожњу”, каже Станковићева.

Она истиче да се сваки човјек сматра свјесним када почиње да узима алкохол, те то што је пијан не значи да он није одговоран за посљедице, па је одговоран и пред законом.

“Постоје случајеви алергије на алкохол, која се утврди када особа први пут попије алкохол, те једино у том случају такав појединац није одговоран пред законом”, рекла је Станковићева.

Додала је да се највјероватније ради о особи која болује од хроничног алкохолизма, те сматра да би системски требало приступати овом проблему од дјеловања надлежних, те породице и породичног љекара.

“Ако се некоме често евидентира велика количина алкохола, то би се могло ријештити на начин да се покрене поступак ревизије његове возачке дозволе на одређени период. Уколико они за тај одређени период не могу промијенити своје понашање, у том случају требало би им трајно одузети возачку дозволу”, предлаже Станковићева.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да особа с толико промила у крви није способна да хода, а камоли да управља возилом.

“Значајан број саобраћајних незгода се догађа због брзине и алкохола, те он односи значајан број живота у саобраћају. Једноставно, једна чашица негативно утиче на способност управљања моторним возилом”, каже Радовић.

Он је додао да казне за овакве прекршаје нису довољне и да би требало да буду строже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана