Најпијанији возач у РС возио са 5,3 промила у крви

nezavisne.com
Најпијанији возач у РС возио са 5,3 промила у крви

Бањалука, Бијељина - Највећа измјерена концентрација алкохола у крви у РС у 2017. години износила је чак невјероватних 5,3 промила, а измјерена је код возача у Бијељини, док је највећа евидентирана брзина кретања у истом периоду 190 км/х, и то на магистралном путу у општини Доњи Жабар, потврђено је у МУП-у РС.

"Највећа утврђена концентрација алкохола у крви код возача возила у новогодишњој ноћи износила је 2,6 промила, а измјерена је у Бањалуци", истакли су за "Независне" у МУП-у РС.

Нера Зивлак-Радуловић, начелница Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра РС и предсједница Клуба лијечених алкохоличара Бањалука, казала је да би код просјечне особе са оволиком концентрацијом алкохола у крви наступила кома, а вјероватно и смрт.

"Засигурно се ради о појединачном случају и о особи која има повећану толеранцију на алкохол, која је у фази детоксикоманског пијења алкохола", појаснила је Зивлак-Радуловићева.

И Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је да би са толиком количином алкохола у крви код особа са мањом толеранцијом на алкохол наступила кома, а можда и трагичан исход.

"Приликом таквог стања настаје потпуна неспособност за управљање возилом, те да возач није искључен из саобраћаја, сасвим је сигурно да би брзо дошло да саобраћајне несреће", истакао је Радовић.

Према његовим ријечима, у оваквим ситуацијама је неминовно да ће доћи до слијетања возила, преласка на другу страну или сличних незгода.

Истакао је да чак и при мањим количинима алкохола у крви настаје неспособност за управљање возилом и до, како каже, кашњења реакције на уочену опасност.

"Са сваком чашицом алкохола реакција на опасност касни, а приликом кашњења продужава се зауставни пут и гдје би тријезан возач зауставио возило пред препреком, пијан возач ће ударити", упозорио је Радовић.

Навео је да се поједини возачи понашају самоубилачки у саобраћају, јер, како каже, вожња брзином од 190 км/х гдје је ограничење 80 км/х граничи са самоубилачким нагоном.

Према Закону  о сигурности саобраћаја у БиХ за количину алкохола у крви преко 1,5 г/кг предвиђена је новчана казна у износу од 400 до 1.000 КМ, а возачка дозвола се одузима на најмање два мјесеца.

"У развијеним земљама када затекну возача који вози 190, а ограничење је 80 км/х, а није пијан, упућују га на обавезно психијатријско лијечење јер сматрају да је то особа склона самоубиству, а лијечење се обавља о трошку возача", нагласио је Радовић.

Додао је да се у таквим ситуацијама не може говорити о нормалном понашању у саобраћају, јер возач, како појашњава, и себи и другим учесницима у саобраћају може проузроковати озбиљне посљедице.

Надлежни упозоравају возаче да не сједају за волан у пијаном стању, те да сви поштују све знакове и услове на путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана