Најнижа пензија у ФБиХ биће повећана за цијелих 11 КМ

klix.ba
Најнижа пензија у ФБиХ биће повећана за цијелих 11 КМ

Влада Федерације Босне и Херцеговине усвојила је на данашњој 130. сједници одлуку о повећању најниже пензије за 3,2 посто, сазнаје klix.ba.

С обзиром на то да је најнижа пензија у ФБиХ у јануару 2019. године износила 348,06 КМ, може се закључити да се пензионери могу надати повећању од најмање 11 КМ.

Како смо раније писали, за реализацију ове одлуке, која ступа на снагу даном доношења и биће објављена у Службеним новинама ФБиХ, Влада ће задужити Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање.

Предложена одлука је на дневни ред уврштена након што је Федерални завод ПИО 8. јануара ове године доставио образложење финансијског стања, у којем је наведено да је тренутно стање у којем се налази овај завод веома повољно, с израженим позитивним трендовима.

Према приказаном финансијском стању Федералног завода и процијењеном износу потребних средстава за повећање најнижих пензија за 3,2 посто, а имајући у виду раст БДП-а, констатовано је да постоје реалне финансијске могућности за повећање.

Подсјећамо, у Федерацији БиХ за мјесец март 2018. године 106.208 корисника добило је увећану пензију за 5, односно 10 oдсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана